Про це повідомляє прес-служба МЗС

«Ми вважаємо Польщу дружньою країною і хорошим сусідом, і вдячні за неоціненну підтримку, яку ми отримуємо від наших польських друзів у боротьбі з російським агресором», - зазначено у коментарі на сайті МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві України зазначають, що українська сторона виступає категорично проти закликів до насильства або розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

«Водночас, українське суспільство надзвичайно непокоять контраверсійні зміни законодавства Польщі та маніпулятивна риторика деяких польських політиків і чиновників. Частина нашого суспільства емоційно реагує на націоналістичні марші в Польщі з відверто антиукраїнськими гаслами», - наголошується в коментарі.

У МЗС підкреслюють, що Україна вбачає своїм завданням «вирішення спірних моментів, а не посилення розбіжностей».

«Борг перед невинними жертвами братовбивчих конфліктів минулого закликає нас до критичного, чесного і конструктивного діалогу, а не до практики постійних взаємних обвинувачень. Ми намагатися розуміти один одного, навіть якщо ми в чомусь не згодні», - зазначають ув МЗС.

На думку МЗС України, нещодавня спільна молитва в Павлокомі має бути хорошим прикладом для такої ж спільної молитви в Сагрині, Гуті Пеняцькій, Павлівці і багатьох інших місцях пам'яті.

«Ми готові до продовження спільного примирення, якого, переконані, очікує більшість українців і поляків. Ми готові йти вперед і закликаємо наших польських друзів приєднатися», - зазначено в коментарі.

Зазначимо, що 3 березня, українська делегація у Польщі взяла участь у поминальних заходах, присвячених роковинам розстрілів українців підрозділами польського підпілля у с. Павлокома в березні 1945 року.

1 березня 2018 року на сесії Бродівської районної ради з ініціативи фракції ВО «Свобода» ухвалено звернення до Президента України, Верховної Ради України, Міністерства закордонних справ, Служби безпеки України щодо ксенофобських заяв польських урядовців біля пам’ятника на місці с. Гута Пеняцька в Бродівському районі.

ІА "Вголос": НОВИНИ