Під час зустрічі польському дипломату наголосили, що в Україні таки з розчаруванням сприйняли нещодавні висловлювання глави зовнішньополітичного відомства Польщі стосовно нашої держави на тлі триваючого активного діалогу на високому рівні.

«Українська сторона переконана, що спільними зусиллями, у тому числі з дружньою Польщею,  ми маємо будувати спільне європейське майбутнє, а не ставити один одному умови. Для України європейський вибір - це не тільки зовнішня політика, а й щоденна кровопролитна боротьба і копітка наполеглива праця. 

У цьому зв’язку звернено увагу на некоректність висловлювань Міністра В.Ващиковського стосовно ситуації на Сході України. Було зазначено, що саме український народ платить надзвичайно велику ціну – ціну сотень життів кращих своїх представників за незалежність, за цивілізаційний вибір розвитку, а також за те, щоб не допустити на територію Польщі та інших країн ЄС російські війська.   

Привернуто також увагу до необхідності більш стриманого підходу польського політикуму до чутливих історичних питань та згадано про неодноразові заклики не політизувати чутливі сторінки спільного історичного минулого, що може використовуватися третьою стороною на шкоду інтересам України та Польщі. Українською стороною було вкотре наголошено, що оцінка тих чи інших історичних подій - це завдання істориків, а у контексті українсько-польських відносин цими питаннями займаються Форум істориків та Форум партнерства.

У політиці кожне порівняння має свій зміст, і, враховуючи взаємовигідне стратегічне партнерство та довірливі відносини між нашими країнами, не зовсім тактовним було порівняння з Грецією та Македонією. 

З боку МЗС України було підтверджено готовність до подальшого розвитку рівноправної і конструктивної взаємодії з Польщею у дусі взаємного розуміння та поваги», - йдеться у повідомленні МЗС.

Як уже писав Вголос, 3 липня 2017 року польське видання «wSieci» опублікувало інтерв’ю, у якому міністр закордонних справ нашого західного сусіда Вітольд Ващиковський слідом за лідером правлячої партії «ПіС» Ярославом Качинським заявив: Україну із Бандерою до Європи не пустять. Цими словами польські очільники зухвало втрутились у внутрішні справи українців і вкотре, спираючись на викривлене бачення історії наших народів, безпідставно звинуватили Героя України у бандитизмі. Українська влада натомість упродовж двох днів жодним чином не реагувала на відверто антиукраїнські заяви з боку стратегічного партнера.

ІА "Вголос": НОВИНИ