Як інформує прес-служба МВС України, вогнище захворювання локалізовано, силами працівників підрозділів ветеринарної міліції та інших служб міліції проводяться невідкладні практичні заходи щодо блокування поширення хвороби свиней.

Вже працюють три ветеринарно-міліцейські пости та дві мобільні міліцейські групи, силами яких забезпечується недопущення виїзду автотранспорту за межі карантинної зони та суттєво обмежується переміщення осіб з осередку захворювання.

За участю працівників міліції проводяться подвірні обходи та забезпечується практична допомога щодо вилучення та знищення поголів'я свиней у карантинній зоні.

Практичні заходи тривають цілодобово. Основне завдання цих заходів - не допустити подальшого поширення африканської чуми свиней та звести до мінімуму економічні збитки внаслідок її виникнення.

Хвороба Монтгомері наносить величезні економічні збитки в аграрному секторі економіки. В постраждалих від чуми регіонах вводиться не лише тривалий карантин, але й заборона вивезення будь-яких продуктів з м'яса свиней та ряду інших видів сільськогосподарської продукції.

Як відомо, сьогодні на території Російської Федерації перебіг африканської чуми свиней набув масштабів ензоотії і має стабільну тенденцію щодо подальшого загострення. Хвороба продовжує поширюватися територією Білорусії, Литви, Латвії, Естонії та Польщі. На засіданні Комітету Європарламенту по сільському господарству та розвитку села визнано, що поширення африканської чуми свиней нанесло значні збитки економіці країн Балтії та Польщі. Сейм Латвії затвердив постанову щодо продовження дії та розширення зони надзвичайного стану на території держави у зв'язку із африканською чумою свиней. Комісією з управління надзвичайними ситуаціями одного з районів Литви об'явлена екстремальна ситуація. Наразі ареал африканської чуми свиней має динаміку щодо подальшого поширення.

ІА "Вголос": НОВИНИ