Американський дослідник Віктор Весково четвертим у світі занурився на дно Маріанського жолоба в Тихому океані (глибина – близько 11 000 м) і знайшов там пластикове сміття.

Про це пише «ВВС».

Дослідник чотири години досліджував океанічне дно, знайшов там морських істот, пластиковий пакет та обгортки від цукерок.

Перше занурення на дно Маріанського жолоба здійснили у 1960 році лейтенант ВМС США Дон Волш і швейцарський інженер Жак Піккар в апараті під назвою батискаф «Трієст».

Півстоліття потому, у 2012 році, режисер Джеймс Кемерон здійснив одиночне занурення у своєму яскраво-зеленому підводному апараті.

Останнє занурення сягнуло глибини 10 927 метрів – на 11 метрів глибше за попередній рекорд. Тож Віктор Весково став новим рекордсменом.

Команда стверджує, що відкрила чотири нових види ракоподібних, яких називають бокоплави або амфіподи. Учасники експедиції кажуть, що бачили кільчастого черв'яка типу ехіури на глибині 7000 метрів і рожевого морського слимака на глибині 8000 метрів.

Вони також знайшли яскраво забарвлену кам'янисту породу, яку могли утворити мікроби, а також зібрали зразки породи із дна.

Під час експедиції було виявлено також сліди людської діяльності на планеті – пластикове сміття. Раніше інші експедиції такого не бачили.

Тепер науковці планують перевірити, чи містять істоти, зразки яких вони зібрали, мікропластик. Нещодавні дослідження засвідчили, що це є поширеною проблемою навіть для тих жителів океану, які мешкають на глибині.

Занурення пана Весково стало частиною експедиції «П'ять глибин», у рамках якої науковці досліджують найглибші ділянки п'яти океанів світу.

Організатором експедиції став приватний інвестор Віктор Весково, який перед тим, як присвятити себе океанським глибинам, здійнявся на найвищі вершини семи континентів планети.

Клікайте для збільшення фото.

ІА "Вголос": НОВИНИ