Сьогодні, в межах «25 Book Forum», відбулося обговорення стану, проблем та майбутнього українського ринку книг.

Фахівці зазначають, теперішня ситуація викликає значну тривогу, адже, окрім того, що середній наклад художньої літератури цього року впав на третину, все менше українців мають можливість її купувати та читати, а діти в навчальних закладах, через нечесні схеми влади, позбавлені і такої.

Про це кореспондентові «Вголосу» розповів Володимир Карасьов, директор видавництва «Знання».

«До 2008 року ринок був більш-менш багатий, і для того, щоб забезпечити дітей підручниками, не потрібно було докладати великих зусиль. Оскільки основним споживачем була Держава, коштами розподілялася вона. Тож не дивно, що коли гроші зникли – ринок вмер. Сьогодні книжки для шкіл не випускають зовсім, і, якщо нічого не робити, ми скоро будемо присутніми на похороні вищої школи». Також фахівець повідомив, що винні у всьому чиновники, які спеціально створили такі умови, за яких можна легко відмивати гроші.

«До керівництва не допускають дійсно знаючих людей, які могли б щось змінити. При міністерствах і університетах сидять професори поважного віку, які нічого не здатні вдіяти. З цієї ж причини і наукова література, відповідно до стану науки, відсутня в Україні. Владі слід закривати й бібліотеки, адже 97% бюджету йде на їхнє утримання, і лише 3% - на літературу. Я вважаю, що це просто викачування грошей не зрозуміло на що».

Окрім цього, на заході оприлюднили неофіційну статистику, згідно з якою виявили, що пік кількості української художньої літератури був у 2013 році, у 2015 вона різко впала, і лише минулого року стабілізувалася, хоча й ті цифри на рівні виживання. Цьогорічна кількість книг впала більш ніж на 30%, зокрема й через те, що в Україні надто мало займаються перекладами іноземних видань.

Зазначимо, що у Львові на презентації книги про нещасних мешканців Донбасу розхвалювали олігарха Ахметова.

ІА "Вголос": НОВИНИ