У місті Змієв на Харківщині до місцевих краєзнавців звернулися люди, котрі виявили яму в асфальті. Коли історики почали розкопки, то знайшли підземелля, яке датують XVII століттям, повідомляє «5 канал».

У підземному ході працівники міського відділу освіти виявили уламки посуду та майже цілий глечик.

"Звернулися до нас із приводу того, що є провал, в який кудись йде вода, і при засипці землі вона теж кудись зникає. І ми зі Зміївським краєзнавчим музеєм вирішили зробити шурф", — каже начальник відділу культури Зміївської райдержадміністрації Олег Бідулін.

Це підземелля викопали три з половиною століття тому. Поки що археологи мають доступ на глибину три метри та можуть обстежити семиметровий простір.

Стіни ходу глиняні, не укріплені ні цеглою, ні деревом. Тож здійснювати тут розкопки небезпечно. Тому дослідники вирішили зайти через центральний хід. Де він розташований, керівник археологічних робіт Михайло Саяний демонструє за допомогою рамки, якою шукають порожнини.

Під центром Змієва розташоване справжнє підземне місто з розгалуженими ходами та кімнатами, каже дослідник. Пов'язує їх із двома фортецями, які існували в ХІ та ХVII століттях на території сучасного міста. За історичними даними, використовували їх як схованки під час набігів. Місцеві про ці ходи знали.

"У дитинстві пробували туди ходити, один у бік туди кручі, інший у бік універмагу. Десь метрів 30-40 пройшли так. Спершу вони були цегляні, потім дерев'яні, з дерева були зроблені зруби", — пригадує мешканець Змієва Олександр Віргун.

Виявлені порожнини за радянських часів досліджувати не дозволяли. Найчастіше їх просто заливали бетоном. Тепер у місті мріють зробити з них туристичну пам'ятку. А наразі ходи законсервують, до початку нового археологічного сезону навесні.

ІА "Вголос": НОВИНИ