Про це розповів заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Підлісний під час сесії обласної ради у вівторок, 7 червня, інформує кореспондент «Вголосу».

У травні Верховна Рада постановила перейменувати згадані села Андріївка – на Мармузовичі, а село Максимівка – на Лібухова (така історична назва села).

«Село Андріївка було назване на честь Андрєєва, який створював колгоспний рух на території Західної України, а Максимівка – на честь енкаведиста Максімова, який загинув у бою з «упівцями». Лише ці два села перейменовано. Більше населених пунктів під дію закону про декомунізацію не підпадає», – сказав Юрій Підлісний.

Варто зазначити, що мешканці Андріївки проти перейменування свого села. Вони просять залишити назву і вважати, що їхній населений пункт названий на честь Андрія Первозваного.

Юрій Підлісний додав, що варто було б також перейменувати і місто Червоноград, але з невідомих причин цього не відбулося.

«Потрібно провести обговорення у Червонограді і нехай би люди самі вирішили. Червоноград – це назва, яка прийшла у місто в радянський час, хоча і не має прямої пропаганди комунізму», – сказав чиновник.

Крім того, на сесії говорили про перейменування знаків та вулиць, які символізують тоталітарний режим. Зокрема, депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Олег Панькевич зазначив, що на Львівщині є низка пам’ятників, на яких написані образливі для українського визвольного руху слова, наприклад,  «погибли от рук украинских буржуазных националистов». 

«Якщо такі написи на могилах, то їх потрібно змінити. Якщо такі написи не на могилах, то такі пам’ятники треба повністю ліквідовувати», – сказав Юрій Підлійсний, однак не уточнив хто та яким чином має це робити.

Як писав «Вголос», 2 квітня набув чинності постанова Верховної Ради, згідно з якою 152 населених пункти отримали нові назви. https://vgolos.com.ua/news/u_mezhah_dekomunizatsii_152_naselenyh_punkty_v_ukraini_otrymaly_novi_nazvy_211827.html

ІА "Вголос": НОВИНИ