[media=161919,161920,161921,161922,161923,161924,161925,161926,161927,161928,161929,161930,161931,161932,161933] 

Т.в.о. директора ДП «Укрспирт» Олег Дрожжін та голова ліквідаційної комісії концерну «Укрспирт» Ігор Ільчишин в межах робочого візиту відвідали Вузлівський та Угерський спиртзаводи Львівщини.

Серед основних питань, про які говорили із колективами та керівництвом районів і області – питання приватизації, переорієнтація на виробництво інших видів продукції, відновлення роботи на інших підприємствах Львівщини.

Як розповіли керівники ДП «Укрспирт», Львівщина займає 15-16% усіх потужностей від МПД, які є в ДП «Укрспирт», але виробляє 25% усіх спиртів. Зокрема, Вузівський МПД дає найбільшу виручку – 44%. За 10 місяців поточного року дане підприємство виробило 624 тисячі декалітрів спирту. Всю продукцію було реалізовано. На заводі працює 110 працівників. Середня заробітна плата за 10 місяців – 8 200 грн. Заробітна плата із грудня місяця піднімається на 12% і становитиме близько 11 тисяч гривень.

До речі, з приходом нового керівника Дрожжіна Олега та ініціативи профспілки ДП «Укрспирту», за  останні три місяці  заробітню плату по галузі  було піднято на 45%.

Директор Вузлівського МПД Ігор Цибрівський зазначив: «Дане підприємство виготовляє спирт найвищої якості «пшенична сльоза». Відповідно у нас проблем із реалізацією нема. Ми повністю реалізуємо нашу продукцію без проблем, адже маємо контракт із ЛГЗ «Хортиця». На сьогоднішній день в Україні ніхто «пшеничної сльози» не виробляє. Ми можемо продати більше, ніж виробляємо. Але потрібна певна модернізація підприємства. Адже у нас є обладнання 1982-го року. Є й нове обладнання. Та найбільша проблема – це підготовка води. Нам потрібна система зворотнього осмосу. Потрібні теплообмінники, кип’ятильники, насоси і т.д.

Я думаю, що керівництво ДП «Укрспирт» тепер розуміє наші проблеми більше. Як кажуть, краще раз побачити, ніж сто разів почути. Думаю, що на сьогоднішній день нам буде легше працювати. У нас є багато ідей і пропозицій, які ми можемо розвивати по економії тепло-енерго ресурсів, покращенні якості і т.д., але вони потребують інвестицій».

«Загалом у нас 41 підприємство. Загальна потужність – перевищує 30 млн далів спирту питного на рік. На сьогоднішній день потреба горілчаників – трошки перевищте 7 млн. Тобто, у нас зайві потужності. Цей ринок не спада вже багато років і завжди тренд був понижуючий. Спирт який випускає це підприємство є унікальним. Підприємство працює і буде працювати. Будемо його дооснащувати.

Не може така велика галузь залежати лише від попиту на горілку. 97-99% нашого збуту припадає на горілчані вироби. Це великий ризик. Тому, нині ми розробляємо заходи для виходів на інший ринок, в тому числі й закордон. На деяких підприємствах переходимо на спирт сирець, робимо так звану бі-сировинну схему, тобто, коли одночасно без зупинки виробництва можна виробляти спирт або з міляси, або із зерна», - розповів заступник ДП «Укрспирт» Олег Дрожжін.

Яскравим прикладом перепрофілювання спиртзаводу під виробництво спиртовмісної продукції технічного та побутового призначення є Угерський спиртзавод. Фактично після 6-ти років простою, роботу заводу було запущено у листопаді 2016-го року. На підприємстві працює 92 працівники. Середня заробітна плата – 2 450 грн.

«Наразі Угерський спиртовий завод – окреме підприємство. Це той випадок, як завдяки зусиллям директора, зусиллям місцевої, обласної влади, підприємство змогло розпочати роботу після багатьох років простою. Змогло знайти ринок збуту і знайти своє місце на ринку України. Найбільше проблема – надлишкові потужності. Звужений ринок продукції. Через це багато підприємств простоюють. Шукаємо нові ринки збуду», - зазначив заступник директора ДП «Укрспирт» Ігор Ільчишин.

Також, керівництво заводу відзначило, що роботі підприємства ще досі заважають «темнів сили», які раніше намагалися заволодіти територією та майном даного підприємства. 

Нині завод запущений не на всі потужності. Але тут вже иробляють розріджувач органічний для лаків, фарб і розчинників «РОЛФ», який використовується в друкарському виробництві, компонент добавки антидетонаційної для бензинів «КДА», який використовується нафтопереробними компаніями для виробництва компоненту добавки до бензинів, засоби проти обмерзання «ЗИМА-У».

Прогнозований випуск продукції складає 675 тонн на місяць. Додатково було закуплено та вже встановлено обладнання для випуску вологого концентрату зернової барди з відходу виробництва. Основна сировина для виробництва – кукурудза.  

ІА "Вголос": НОВИНИ