У меморіальних заходах взяли участь заступник Голови ВО "Свобода" з питань національної пам'яті Олег Панькевич, депутати Львівської обласної ради від ВО "Свобода" Роман Ковальчук, Теодор Кукуруза, Володимир Чехут, голова Об'єднання українок "Яворина" Ірина Сех, голова Буської організації ВО "Свобода" Богдан Гринишин, ветерани національно-визвольних змагань, представники громадськості, повідомила прес-служба «Свободи».

Учасники поминальних заходів поклали квіти до місць поховань вояків дивізії "Галичина" на горі Жбир, що в селі Ясенів, і у селі Підгірці Бродівського району.

"Українська дивізія "Галичина" протистояла ворогові, який переважав у кілька разів чисельно, а також технікою та озброєнням. Наші втрати були величезними, але недаремними – вояки, які вижили в тому пеклі, стали основою Української Повстанської Армії, передали свій досвід та вміння повстанцям. Вони продовжили боротьбу, результатом якої стала українська незалежна держава. Низько схиляємо голови у знак пам'яті про них і дякуємо за їхній подвиг!" – сказав Богдан Гринишин.

Голова постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради Роман Ковальчук зауважив, що українці повинні виховувати дітей у дусі патріотизму, бо тільки тоді Україна стане сильною й успішною державою. Для учасників заходу свободівець виконав пісню "Між двома блокпостами" на вірші Богдана Стельмаха. "Гора Жбир була свого часу блокпостом, який зупиняв напад ворога", – зауважив Роман Ковальчук.

У селі Червоне Золочівського району відбулося перепоховання віднайдених останків вояків, які загинули у "Бродівському котлі" 71 рік тому. Перепоховання здійснили працівники КП ЛОР "Доля" та члени Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять".

"Нинішня агресія Кремля проти України підтверджує правильність дій воїнів, які сім десятиліть тому всіма силами боролися проти московських окупантів. Наш святий обов'язок перед воїнами, які полягли за незалежність, – гідно їх поховати, з молитвою й військовими почестями, та завжди пам'ятати про їхній подвиг. Нашому поколінню належить продовжити їхню справу й завершити те давнє протистояння нашою перемогою!" – зазначив Олег Панькевич.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ