Сьогодні, 29 листопада 2018 року, на сесії Бродівської районної ради з ініціативи фракції ВО «Свобода» депутати ухвалили рішення про заборону хутрових ферм у районі. Із 31 депутата 30 проголосували за це рішення.

Вони вважають неприпустимим розміщення такого шкідливого виробництва та рекомендують сільським радам не надавати погоджень на діяльність хутрових ферм, повідомляє прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода».

У роботі сесії взяли участь голова фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді Олег Панькевич, депутат облради від ВО «Свобода» Ольга Шайдулліна. На засіданні були присутні представники громад Язлівчицької, Шнирівської, Лешнівської сільських рад. Вони тримали в руках плакати: «Україна — не вигрібна яма», «Громада проти хутрових ферм», «Матері села Берлин — проти звіроферм». Як зазначила депутат районної ради від ВО «Свобода» Ганна Матлай, жителі сіл зібрали понад три тисячі підписів під зверненням про неприпустимість відкриття звіроферм.

За словами Олега Панькевича, можна зрозуміти стурбованість селян, адже йдеться про об’єкт підвищеної екологічної небезпеки.

«На жаль, громаду усунули від реального впливу на те, що буде на землях, які межують із їхніми селами. Питання вирішувалося державними органами, однак не на користь сільськогосподарського виробництва чи іншого, яке дуже необхідне, а на користь екологічно загрозливого підприємства. Звісно, потрібні й інвестиції, і робочі місця, але не такою ціною. Я підтримую громади і вважаю, що влада має поважати їхнє право на чисте довкілля», — наголосив Олег Панькевич.

Як зазначив ініціатор рішення, голова фракції ВО «Свобода» в Бродівській районній раді Володимир Чехут, виробництво хутра — одне з найнебезпечніших для довкілля і людини, у цивілізованих країнах воно заборонене.

«Звіроферми треба заборонити в усій Україні, але передусім маємо не допустити розміщення таких ферм у нашому районі», — наголосив депутат.

У рішенні, яке ухвалила районна рада, зокрема, йдеться: «Визнати неприпустимим і  таким, що суперечить спільним інтересам територіальних громад району, розміщення на території району промислових виробничих потужностей з утримання та вирощування хутрових звірів, зберігання і переробки; рекомендувати сільським, селищній, міській раді району вирішити питання про заборону (накладення мораторію) на ухвалення рішень щодо затвердження, погодження, надання дозволів, висновків тощо з питань виділення земельних ділянок, підведення комунікацій, проектування, розміщення та діяльності на відповідній території виробничих потужностей з вирощування хутрових звірів в промислових масштабах».

Як повідомлялось, раніше Ірина Сех закликала заборонити хутряні ферми на Львівщині.

ІА "Вголос": НОВИНИ