Про це сьогодні під час брифінгу керівництва Львівської обласної ради, облдержадміністрації та керівництва програми повідомив президент Фонду Східна Європа Віктор Лях, передає кореспондент «Вголосу».

Зокрема, він зазначив, що програму реалізовуватимуть у двох напрямах – на національному та регіональному рівнях.

«На національному рівні програму буде скеровано на знищення основних бар’єрів, які не дозволяють малому та середньому бізнесу розвиватися в повну силу. На регіональному – допомагатиме бізнесу практично. Йдеться про визначення передумов для виходу бізнес-кіл на експорт, про спрощення системи надання суб’єктам господарювання адміністративних послуг в електронному вигляді, про можливість для бізнесу мати доступ підключення до електромереж не за 219 грн, як це є сьогодні, а 30 грн або 50 грн. Окрім того, ми хочемо навчити бізнес захищати свої інтереси», – пояснив Віктор Лях і додав, що такі кроки мають вплинути на зростання кількості зареєстрованих підприємств у регіоні з 39-ти тисяч до 70-ти.

На думку голови Львівської обласної ради Петра Колодія, ця програма стане поштовхом не лише для розвитку економіки Львівщини, а й для всієї України.

«Немає сильної держави без сильної громади і сильного малого та середнього бізнесу. Ми розуміємо це і, підписуючи меморандум про співпрацю, сподіваємося на налагодження стійкого державно-приватного діалогу й використання інструментів зміцнення потенціалу бізнесу», – запевнив Петро Колодій.

Він також додав, що рік тому, одразу після кардинальних змін у державі, при обласній раді було створено робочу групу, яка займалася регуляторною політикою.

«Протягом року ми напрацювали багато матеріалів щодо впорядкування регуляторних актів, які було скеровано до Кабінету Міністрів. Деякі з наших напрацювань було взято до уваги на державному рівні», – сказав голова обласної ради.

Своєю чергою, заступник голови обласної ради Валерій П’ятак підкреслив, що ця програма дасть можливість області реалізувати великий потенціал внутрішніх інвестицій.

«Коли ми говоримо про освіту, культуру, соціальний захист, розвиток інфраструктури регіону, розуміємо, що кошти прийдуть лише тоді, коли працюватиме економіка і буде добрий бізнес-клімат. Тому мусимо створити для розвитку малого та середнього бізнесу області якнайкращі умови», – наголосив Валерій П’ятак.

Підтримав колег і голова облдержадміністрації Олег Синютка. За його словами, для Львівщини важливо, щоби бізнес-середовище було найкращим в Україні та почувалося безпечно.

«Частими є нарікання на те, що не вистачає коштів для реалізації тих чи інших проектів. Насправді це не так. Кошти є, але вони прийдуть лише тоді, коли розвиватиметься бізнес-середовище. І воно має почуватися захищеним і можливим до творення, а не до постійних конфліктів з органами державної та виконавчої влади», – запевнив Олег Синютка.

Під час презентації директор програми Тамара Соляник сказала, що перш за все це проект технічної допомоги, який реалізовуватимуть на теренах Львівщини до кінця 2019 року.

«Головна мета нашої програми – здійснити культурний переворот у відносинах між владою і малим та середнім  бізнесом, а також навчити обидві сторони працювати разом задля поліпшення економіки регіону», – сказала директор програми і додала, що протягом реалізації проекту проводитимуть начальні семінари у сфері регуляторної політики та адвокаційні кампанії.

Після завершення презентації програми «Лідерство в економічному врядуванні» відбулося урочисте підписання меморандуму про співпрацю з керівництвом області в рамках реалізації спільних ініціатив на Львівщині.

ІА "Вголос": НОВИНИ