Процес передачі триватиме до 30 квітня наступного року, розповіла під час прес-конференції заступник начальника головного територіального управління юстиції у Львівській області з питань державної реєстрації Оксана Куманська-Нор, інформує кореспондент «Вголосу».

За її словами, 26 листопада парламент у другому читанні ухвалив розроблений Міністерством юстиції пакет законів із децентралізації та демонополізації реєстраційних послуг, відповідно до якого органи юстиції позбавляються такої функції як державна реєстрація бізнесу та прав нерухомості.

«Ці функції абсолютно не притаманні органам юстиції, і до 30 квітня їх буде передано на місця. Це дозволить нашим громадянам проводити реєстрацію бізнесу в будь-якому регіоні нашої держави, а нерухомості – в межах області», – зазначила Оксана Куманська-Нор.

Вона також акцентувала на тому, що для збільшення конкуренції органи юстиції передають реєстраційні функції не лише місцевій владі, а й приватним нотаріусам. Зокрема, починаючи з минулого тижня, державні та приватні нотаріуси вже розпочали реєструвати відповідні документи у сфері речових прав на нерухоме майно.

«Органи місцевого самоврядування, нотаріуси і центри адміністративних послуг набувають статусу суб’єктів повноцінного державного реєстратора. Це означає, що нотаріуси мають право самостійно подавати документи і отримувати кінцеві документи у встановлені законом строки», – пояснила заступник начальника головного управління юстиції.

Водночас перший заступник начальника головного територіального управління юстиції у Львівській області Тарас Грень запевнив, що нині нотаріат Львівщини представлено майже 400 спеціалістами.

«Люди мають право вибору, до кого звертатися: до державного чи приватного нотаріусу, чи до центру надання адміністративних послуг. Для нас це важливо, оскільки це нововведення значно спрощує процедуру держаної реєстрації», – відзначив Тарас Грень.

Окрім того, він додав, що наступного року органи юстиції продовжуватимуть роботу з впровадження електронних проектів. Зокрема, планується збільшити сферу діяльності громадських приймалень.

Як писав «Вголос», з 1 січня на Львівщині розпочнеться ліквідація всіх районних міських управлінь юстиції, а свідоцтва про народження дитини видаватимуть у всіх пологових будинках області.

ІА "Вголос": НОВИНИ