[media=122062,122063,122064] 

Як відзначають організатори, проект «Покоління майбутнього» спрямований на психологічне і фізичне оздоровлення дітей. Впродовж двох тижнів із ними працювали не лише психологи, а й викладачі англійської мови та тренер, і все це – на волонтерських засадах.

«На жаль, поняття «волонтер» в Україні розуміють дещо по іншому, ніж в Америці, – розповідає ініціатор проекту Михайло Казаренко, – деякі українські волонтерські організації зразу ж відмовлялись з нами співпрацювати, коли дізнавались, що їм за це не заплатять».

Михайло вже 16 років живе і працює у США. Та родом він із України, а саме – з Донецька. «Я донеччанин у п’ятому поколінні», – розповідає він.

У США Казаренко очолює неприбуткову благодійну організацію – Social Development Institute (Інститут суспільного розвитку), яка існує вже близько 10 років. Саме завдяки Інституту та іншим громадським організаціям США було зібрано кошти для реалізації програми «Покоління майбутнього». Особливо активну участь у зборі коштів прийняла українська громада міста Нью-Джерсі.

Для того, щоб українські американці усвідомили важливість такого проекту для України,  було влаштовано скайп-міст із вояками АТО – спочатку «кіборгами», які захищали донецький аеропорт, зокрема з Анатолієм Свиридом, а потім – із вояком на ім’я Віктор Суходольський.

Таким чином, було зібрано кошти на оздоровлення 45 маленьких українців.

Подати заявку на участь у програмі могла будь-яка родина загиблого або важкопораненого добровольця чи бійця Збройних сил України.

Тим, хто хотів взяти участь, потрібно було заповнити анкету та надати копії довідок про те, що батько цієї дитини дійсно загинув або важкопоранений в АТО, а також – свідоцтво по народження й довідку про відсутність хронічних захворювань, які б унеможливлювали прийом певних процедур.

«В першу чергу надавались місця в проекті дітям добровольців, адже саме вони менш за все підтримуються державою –  часто не мають ні особливого статусу, ні пільг, ні жодної фінансової підтримки», – розповідає Михайло Казаренко.

Прийняти дітей на оздоровлення зголосився рівненський оздоровчий заклад «Червона Калина». Санаторій не просто надав 10% знижку для учасників програми, а й забезпечив їх деякими безкоштовними процедурами.

Спочатку у проекті мали брати участь 45 осіб з різних куточків України, але троє в останній момент відмовились від такої можливості. Вік дітей – від 10 до 17 років. Та був і один наймолодший учасник – семирічний Ярослав, який, за словами організаторів програми, не  поступався дисциплінованістю і самостійністю навіть найстаршим дітям.

Для маленьких учасників була створена тепла дружня атмосфера, яка як найкраще допомагала реабілітуватися від отриманих психологічних травм. Психолог Ольга Протасова допомогла їм позбутися емоційних блоків, які створювали бар’єри у спілкування з оточуючими.

Не забували про дітей і вояки АТО – вони, прихопивши гостинці, заїжджали до санаторію. Це неабияк підбадьорило діток, хоч кожен із порівнював цих бійців із своїм загиблим батьком.

Також з дітьми працювали волонтери Вікторія та Едуард – студенти університету ім. Драгоманова. Вони на добровільних засадах погодились навчати дві вікові групи дітей англійській мові.

Заняття з фізичної підготовки проводила тренер із семирічним досвідом Діана Виноградова, яка спеціально для цього приїхала із Києва

Адміністративно-організаційною роботою займалась Лариса Кадуріна – директор літньої школи україністики, директор підготовчого відділу Києво-Могилянської академії. Перейнявшись ідеєю допомоги дітям, вона два тижні своєї відпустки присвятила роботі в санаторії – також на справжніх волонтерських засадах.

Зусилля всіх цих небайдужих людей принесли неабиякий результат. За словами організаторів проекту, дітям вдалося позбутися від деяких страхів та песимістичного погляду на майбутнє. І найголовніше – вони перестали плакати і почали посміхатись, потоваришували одне з одним, дехто із старших дітей – навіть вперше закохався. А організатори та волонтери програми -  отримали моральне задоволення від праці на благо українського суспільства.

Наразі у планах організаторів проведення ще однієї програми реабілітації – восени цього року.

«Ми спробуємо зібрати кошти, щоб організувати ще одну таку програму на півсотні дітей. Дуже символічно, що першу пожертву на цю осінню програму, яку ми плануємо провести там же, у санаторії «Червона Калина», зробив не хтось інший, а боєць АТО Віктор Суходольський, який зараз знаходиться на Сході України», – зауважує Михайло Казаренко.

ІА "Вголос": НОВИНИ