Важливість здійснення маневрів типу PASSEX важко переоцінити, адже Російській Федерації як країні-агресору нічого не заважає застосувати мінну зброю у виключній морській економічній зоні України задля підриву діяльності цивільного судноплавства, повідомляє Народна Армія.

Політика Кремля залишається незмінною: знищення України воєнним, фінансово-економічним шляхами тощо. І як свідчить наш трирічний досвід «спілкування» з Росією, вона цілком реально може використати наявний комплект мінного озброєння.

Загалом Чорноморський басейн має свої особливості. Чорне море, як і Балтійське, належить до закритих морів із виходом у Світовий океан через протоки Босфор і Дарданелли, який контролює Туреччина. З п’яти причорноморських країн Туреччина, Болгарія та Румунія є членами НАТО. Зважаючи на незаконну анексію Криму Росією, можна констатувати, що геополітичний баланс сил у регіоні значно порушився.

Це добре розуміють в Альянсі. Тому нещодавно за результатами засідання Північноатлантичної ради генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ повідомив, що для посилення оборони держав НАТО і країн-партнерів у морському просторі Чорноморського регіону вісім країн-союзниць Альянсу розширять військово-морську присутність НАТО в Чорному морі. Це однозначно сприятиме посиленню підготовки навчань та обізнаності із ситуацією, а також удосконалить морські координаційні функції для сил Альянсу під час роботи з іншими силами союзників у регіоні Чорного моря.

Що стосується навчань PASSEX, то в північно-західній частині Чорного моря рейдовий тральщик ВМС ЗС України «Генічеськ» здійснив спільні тактичні тренування, а саме — маневрування, тренування з радіообміну та, найголовніше, пошук і знищення мін (імітаторів) із кораблями з’єднання Постійної військово-морської протимінної групи НАТО № 2 (SNMCMG2) — штабним кораблем «Контр-адмірал К. Черницький» ВМС Польщі, морськими тральщиками «Дуеро» ВМС Іспанії, «Ротвейл» ВМС Німеччини та «Аланья» ВМС Туреччини.

За словами заступника начальника штабу командування ВМС ЗС України з євроатлантичної інтеграції капітана 1 рангу Андрія Риженка, передусім важливим є відпрацювання спільних заходів базової підготовки, які дають змогу українським військовим морякам опановувати тактичні прийоми й процедури НАТО відповідно до функціонального призначення кожного корабля-учасника. Зазвичай це елементи протиповітряної, протичовнової або протимінної оборони. Після цього теоретичні знання відпрацьовують практично в морі протягом тактичних маневрувань.

Відтак, під час навчань спільними зусиллями екіпажів рейдового тральщика «Генічеськ» і кораблів НАТО було виявлено, ідентифіковано та знешкоджено дві якірні міни часів Другої світової війни.

— Багато ділянок Чорного моря, зокрема північна та північно-західна, мають глибини до 50 метрів (район поблизу Одеси, Чорноморська, Южного та Очакова), тому неприємних «подарунків» із часів Другої світової залишилося ще багато. Ці міни не становили небезпеку для судноплавства, бо перебували на морському дні, у районі, де не рекомендовано віддавати якорі. Завдяки професійним і скоординованим діям військових моряків України та НАТО, їх було успішно знищено. До речі, така сама небезпечна ситуація з мінами в Балтійському морі, звідки прийшла мінно-тральна група, — зауважив Андрій Риженко.

На думку заступника начальника штабу командування ВМС ЗС України, боротьба з мінною зброєю доводить актуальність таких навчань і необхідність розвивати протимінну оперативну спроможність вітчизняного флоту.

До того ж, за словами капітана 1 рангу Андрія Риженка, такі тактичні тренування відіграють значну роль у питанні зміцнення регіональної безпеки та сприяють досягненню сумісності з флотами країн НАТО й подальшому оволодінню ВМС ЗС України стандартами Альянсу, що вкрай важливо, бо 2020 рік не за горами.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ