Археологи виявили залишки металургійного «заводу» римської епохи в Нінові, в регіоні Східна Фландрія, Бельгія.

Вчені відзначають, що це – перші сліди римського виробництва заліза в регіоні, пише НВ.

Ділянка під назвою Doorn Nord вивчається археологами напередодні будівництва бізнес-парку. З тих пір, як розкопки почалися 18 місяців тому, команда виявила два похоронних пам’ятника пізнього неоліту (2500−2000 рр. до н.е.) і кілька артефактів бронзової доби (2000−1000 рр. до н.е.), але найбільш щільна концентрація стародавнього матеріалу датується 1 і 2 століттями нашої ери, коли на перетині двох доріг зросло римське поселення.

Розкопана місцевість включає в себе будинки, вулиці і могили. Здається, поселення спеціалізувалося на виплавці металу, особливо на переплавки залізної руди в залізо. Археологи сподіваються з’ясувати, скільки руди було видобуто і для чого вона використовувалася.

«Це дає нам уявлення про життя людей у другому столітті. Вони плавили руду в залізо і використовували її для виготовлення інструментів», – прокоментував знахідку археолог Арне Вербрюгген.

Найбільша кількість знахідок відноситься до пізніших шарів: військові табори з кінця 17 до середини 18 століть. Фландрія була гарячою точкою, яка неодноразово переходила з рук в руки (в основному між Францією та Іспанією) під час дев’ятирічної війни і війни за іспанську спадщину.

Як відомо, Україна наклала санкції на російські наукові заклади та музеї, які були задіяні в археологічних дослідженнях на території анексованого Криму.

ІА "Вголос": НОВИНИ