На Вінниччині у с. Оксанівка Ямпільського району відкрили пам’ятник річковим мідіям. Адже мідії врятували місцевих людей від голодної смерті після війни.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Це була спільна ініціатива громадських діячів села і районної влади – встановити пам’ятник річковій мідії, яка рятувала життя місцевих селян під час голодомору 1946-1947 років. Часто це було чи не єдиним джерелом їжі, доступним людям. Тому й вирішили встановити пам’ятник, як подяку річці і молюску-рятівнику", – розповіла письменниця і краєзнавець Галина Собко.

За словами письменниці, пам’ятник у вигляді напіврозкритої білої мушлі, всередині якої, як в утробі матері ховається малятко. "Мідію" виготовили з місцевого ямпільського пісковику молоді скульптори зі Львова. Місцеві підприємці допомогли з матеріалами та технікою для встановлення скульптури на центральній площі села.

На пам’ятнику міститься напис: "Згадай, як зійшли дари дністрових вод" та вказані роки голодомору – 1946-1947. Пам’ятник відкрила 93-річна місцева мешканка Ольга Харевська та наймолодша дитина з Оксанівки під час міжнародного фестивалю "Дністрові передзвони".

ІА "Вголос": НОВИНИ