Про це власкору «Вголосу» повідомили активісти «Народного контролю».

У квітні 2016 року на позачерговій сесії Рожищенської райради ухвалили зміни до Програми соціального захисту населення Рожищенського району на 2012-2016 роки. Суть цих змін полягає в тому, що депутати доповнили розділ 3 «Надання адресної матеріальної допомоги та стипендії» програми пунктом «Одноразова матеріальна допомога сім’ям мобілізованих та сім’ям військовослужбовців за контрактом в сумі 2000 грн». Так, районна рада визначила, що сім’ї захисників Української Держави мають право на отримання фінансової допомоги від влади.

Однак, як виявилося згодом, це рішення ради було переглянуто за розпорядженням голови РДА. Видавши розпорядження «Про затвердження Порядку надання одноразової матеріальної допомоги сім’ям мобілізованих та сім’ям військовослужбовців за контрактом», Інна Гайворонська звузила перелік осіб, які мають право на отримання допомоги.

У пункті 1.2. цього порядку було зазначено, що «право на одноразову матеріальну допомогу сім’ям мобілізованих та сім’ям військовослужбовців за контрактом мають члени сім’ї мобілізованих та військовослужбовців за контрактом, при умові, якщо мобілізований або вступив на службу за контрактом у 2016 році та проходить службу поза межами району».

На думку депутата Рожищенської районної ради, а віднедавна ще й військовослужбовця за контрактом Володимира Паламара, цим розпорядженням голова РДА ввела два додаткові обмеження, які не було передбачено в рішенні районної ради: рік вступу на службу та місце проходження служби. Тому він вважає це розпорядженням таким, що суперечать інтересам територіальних громад та окремих громадян.

Окрім того, депутат стверджує, що сама процедура підготовки й ухвалення рішень у цьому питанні відбувалася дуже швидко й без належного обговорення. Саме через це в порядку є й інші помилки.

Так, серед переліку документів, які слід подати для отримання допомоги, є «довідка з РВК про підписання контракту і місце проходження служби». За словами Володимира Паламаря, таку довідку видати не можуть, бо контракт підписують безпосередньо у військовій частині.

Звернення обранця громади до голови райради та до голови РДА результатів не принесли. Щоб перевірити, чи справді райдержадміністрація буде «сортувати» сім’ї військовослужбовців за цими дискримінаційними ознаками, клопотання про матеріальну допомогу подала дружина депутата. Але їй відмовили в цьому праві, посилаючись на те, що її чоловік-військовослужбовець проходить службу в межах району. Почалися спроби тиску на Володимира Паламаря.

Своєю чергою, активісти звернулися до голови Волинської ОДА Володимира Гунчика з вимогою визнати незаконними і такими, що порушують права та законні інтереси окремих громадян, окремі пункти розпорядження голови Рожищенської РДА. Однак Волинська облдержадміністрація відповіла, що не вбачає порушень прав військовослужбовців у цьому розпорядженні.

Тож депутат райради Володимир Паламар має намір оскаржити в суді розпорядження голови РДА Інни Гайворонської.

ІА "Вголос": НОВИНИ