[media=155915,155916,155917] 

Про це власкору «Вголосу» повідомили у прес-службі Волинської обласної організації ВО «Свобода». 

Пам'ятний монумент постав на старому кладовищі Горохова, де на зорі української Незалежності нащадки загиблих героїв насипали курган і встановили дерев'яний хрест. Зусиллями місцевих свободівців тепер тут встановлено кований із металу хрест, орнаментований національним Тризубом та чорно-малиновими стрічками, що символізують боротьбу українців за свою свободу і незалежність. 

Урочисте відкриття та освячення пам'ятного монументу відбулося 30 квітня 2017 року за участі декількох сотень українців. Окрім представників місцевої громади, прибули гості з Луцька, Ківерець, Турійська, Ратного та Володимира- Волинського. Серед них ‒ представники Братства ветеранів ОУН-УПА імені полковника Клима Савура, Волинської ветеранської спілки політв'язнів і репресованих. Монумент освятили cвященики УПЦ Київського патріархату ‒ декан Горохівського деканату, настоятель Свято-Вознесенського храму міста Горохова отець Андрій Сидор та клірик деканату отець Валерій Братунь. До підніжжя пам'ятника лягли вінки та квіти. 

«Коли війна постукала у двері, ці герої не запитували прізвищ і національності окупантів. Вони брали до рук зброю і ціною власного життя боронили свою землю, свої родини і свої домівки від усіх зайд, які на наше зазіхали. Наша з вами пам'ять про них ‒ це вірність їхній ідеї. Вірність Україні та героям України, які хотіли її бачити вільною і незалежною, такою, в якій нащадки пам'ятають і шанують своїх героїв. І ми нікому не дозволимо паплюжити наших Героїв!» ‒ зауважив у своєму виступі заступник голови Волинської «Свободи», перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик. 

З вітальними словами перед присутніми виступили: письменник і журналіст, лауреат літературної премії імені Василя Стуса Андрій Криштальський, голова Братства ветеранів ОУН-УПА імені Богдан Вівчарик, станична Луцької станиці Братства ветеранів УПА Марія Ткачук, ветеран національно-визвольних змагань, багаторічний керівник хору «Посвіт» Ростислав Кушнірук, членкиня ОУН і УПА, багаторічний в'язень сталінських таборів Тамара Криштальська. 

Голови Горохівської районної та міської організацій ВО «Свобода» Валентина Магурчак і Леонід Кравчук щиро подякували землякам за вірність справі, яку спільно робимо. 

Мітинг-реквієм закінчився покладанням квітів до підніжжя монументу та виконанням національного славня. 

Теперішнє керівництво Горохівської РДА та Горохівської районної ради відкриття та освячення пам'ятного монументу українським героям проігнорували.

ІА "Вголос": НОВИНИ