Про це власкору «Вголосу» повідомили у прес-службі прокуратури області.

У діяльності установ виявили порушення вимог кримінально-виконавчого законодавства, передусім щодо забезпечення виконання режимних вимог, матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення ув’язнених та засуджених. Унаслідок неналежного здійснення нагляду з боку працівників Маневицької ВК № 42 та Цуманської ВК № 84 упродовж поточного року ув’язненими допущено 1653 порушення режиму відбування покарання.

Ув’язненими Луцького СІЗО допущено 530 таких порушень. У Маневицькій ВК № 42 тримається значна кількість засуджених, які є злісними порушниками режиму тримання (129), але заходи кримінально-правового характеру до них фактично не застосовуються, розпочато лише одне кримінальне провадження про злісну непокору вимогам адміністрації установи виконання покарань.

Під час проведення перевірки на вимогу прокуратури розпочато ще одне таке кримінальне провадження. Адміністрації установ виконання покарань вживають недостатніх заходів задля перекриття каналів надходження до режимної території заборонених предметів. При обході у Луцькому СІЗО та Маневицькій ВК № 42 серед особистих речей засуджених виявлені колючо-ріжучі предмети, пігулки, мотузки, кип’ятильники тощо. Окрім того, під час обходу приміщень колонії встановили порушення в частині забезпечення режиму відбування призначеного покарання, створення засудженим належних матеріально-побутових умов та медико-санітарного забезпечення.

У Луцькому СІЗО у порушення вимог закону в камерах утримуються засуджені разом із ув’язненими, а особи, яких вперше притягнуто до кримінальної відповідальності, – із особами, які раніше до неї притягувались. За наслідками перевірки начальнику управління Державної пенітенціарної служби України у Волинській області винесено вказівку з вимогою вжити невідкладних заходів задля забезпечення безумовного виконання кримінально-виконавчого законодавства та дотримання конституційних прав ув’язнених та засуджених.

ІА "Вголос": НОВИНИ