Про це повідомляє The Washington Post, посилаючись на обізнане джерело, знайоме з обговоренням та підготовкою до саміту в Гельсінкі.

Видання зазначає, що підсумкові заяви Трампа суперечили підготовленому плану. В інформаційних матеріалах Білого дому, як наголошується, йшлося про жорстку позицію щодо Путіна. Ще одна особа, знайома з підготовкою до саміту, також розповіла журналістам, що оточення Трампа закликало його зайняти жорстку позицію стосовно російського лідера.

Радники американського президента акцентували увагу на питаннях анексії Криму і втручання РФ в американські вибори, але Трамп вирішив діяти на саміті по-своєму. За словами неназваного посадовця Білого дому, Трамп у вихідні перед самітом дав зрозуміти, що зустріч з Путіним для нього цікавіша, ніж недавня зустріч з союзниками по НАТО в Брюсселі. «Йому сподобався саміт з Кім Чен Ином... Він думає, що він може сісти поруч з такими хлопцями, підлестити їм та укласти угоду», – сказало джерело видання.

Раніше однопартійці Дональда Трампа розкритикували його виступ на прес-конференції разом з Володимиром Путіним в Гельсінкі. За їх словами, під час прес-конференції Трамп не сказав жодного критичного слова про Росію з тих питань, які призвели до погіршення відносин між країнами.

Нагадаємо, перед зустріччю з президентом Росії Володимиром Путіним президент США Дональд Трамп заявив, що стосунки з РФ зіпсувалися через дурість США.

Під час прес-конференції у Гельсінкі після особистої зустрічі з Путіним Трамп не звинувачував Росію у втручанні в президентські вибори в США у 2016 році та відмовився підтримати висновки американських спецслужб, які стверджують, що таке втручання і справді відбулося.

Окрім того, Владімір Путін запевнив американського президента, що Росія збереже транзит російського газу через Україну після будівництва газопроводу «Північний потік–2».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ