Знахідка була зроблена під час розкопок біля села Пороги на березі Дністра, повідомляє Science Alert.

На думку дослідників, жінка у віці 25-30 років була похована в цьому районі приблизно 4500 років тому.

«При малюванні і фотографуванні поховання наша увага була звернена на візерунки, такі як паралельні лінії, видимі на обох ліктьових згинах. Спочатку ми з обережністю підійшли до відкриття - можливо, думали ми, сліди залишилися від тварин», - сказала археолог Данута Юркевич з Інституту археології Університету Адама Міцкевича в Познані.

Однак, коли вчені проаналізували хімічний склад кісток і малюнків, з'ясувалося, що сліди були залишені свідомо, іншою людиною, яка використовувала чорну субстанцію, подібну ди деревної смоли.

Ще більш цікавим є той факт, що це повинно було відбутися не відразу після смерті жінки, але вже після розкладання тіла. Її могила, можливо, була знову відкрита, на кістки нанесли малюнок, а потім останки ретельно виклали в анатомічному порядку до того, як тіло знову було поховано.

«Дивно, що процедура прикрашання кісток повинна була бути виконана після смерті і процесу розкладання тіла. Це чітко зазначено розташуванням візерунка на поверхні кістки і способом нанесення барвника», - сказав Юркевич.

За словом вчених, скелетів такого віку з подібними мітками ніколи раніше не знаходили на території Європи, тому ця знахідка вважається унікальною. Проте, вчені відзначають, що схожі мітки на людських останках зустрічалися, але вони витлумачені як залишки татуювань.

Важко сказати, ким була ця жінка, але вона, безсумнівно, грала важливу роль в своїй громаді. Справа в тому, що вона належала до племен кочівників, у яких не було постійних поселень, і, отже, вони не залишили жодних будівель. Те, що вони через роки повернулися до поховання, доводить високе положення померлої в ієрархії того часу.

«Небіжчик, чиї кістки були покриті візерунками, мав бути важливим членом спільноти», - підкреслила Юркевич.

ІА "Вголос": НОВИНИ