Про це сказав начальник департаменту кіберполіції Сергій Демедюк в інтерв'ю виданню «Главком».

У відповідь на питання, коли можлива наступна кібератака в Україні, він сказав: «Ми попереджаємо, що це буде 24-го серпня, на День Незалежності. Ми бачимо, що такі атаки відбуваються напередодні або в день якихось великих свят для України».

За його словами, у шкідливому програмному забезпеченні M.E.Doc було багато елементів, які до цього часу не активовано.

«Ми ще не знаємо у повній мірі, які властивості має вірус. У нас лише близько 1,3 тис. офіційних заяв, де розпочато кримінальні провадження. Ми повинні враховувати: якщо злочинці знищили такий важливий для них канал отримання інформації, вони залишили резерви. Дуже потужні резерви», – пояснив голова департаменту кіберполіції.

Він підкреслив, що навіть після останньої кібератаки лише 10% підприємств як державних, так і приватних, зреагували. Всі інші не вжили жодних безпекових заходів.

Кіберполіція виявила, що наразі в поправках до коду вірусу знайшли інструкції російською мовою, це дає можливість припустити, що хакери російськомовні.

«Я казав тільки про російськомовних, я не казав про Російську Федерацію. Основна із версій – це втручання спецслужб РФ, але я поки цього не стверджую», – зазначив Демедюк.

Він зазначив, що в Україні є дуже багато фахових спеціалістів щодо адміністрування мереж, а от спеціалістів щодо кіберзахисту і відбиття кіберзагроз взагалі немає.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ