Про це повідомляє «Сегодня» з посиланням на «Newsweek».

За два роки вчені виявили 60 затонулих кораблів, проілюструвавши 2,5 тисячі років історії освоєння берегової лінії біля жвавого торгового порту.

Води Чорного моря, особливо нижній безкисневий шар – це чудове середовище для збереження реліквій, стверджують археологи. Одна з останніх приголомшливих знахідок – візантійське судно десятого століття, в якому прекрасно збереглася дерев'яна обшивка.

«Воно знаходиться на глибині 93 метрів і цілком доступно для дайверів, тому ми можемо розглянути його на власні очі», – сказав Джон Адамс з Саутгемптонського університету, учасник проекту.

Вчені припустили, що просуваючись глибше, вони виявлять ще кілька затонулих раритетів. І дійсно, прекрасним «подарунком» для них стали ще чотири кораблі елліністичного періоду, найдавніший з яких датується п'ятим століттям до нашої ери. Щогли його продовжували стояти так, немов судно затонуло тільки вчора.

Команда збирається продовжити плідне дослідження акваторії болгарського узбережжя.

«Виявлені на дні Чорного моря судна римського, візантійського періоду, а також часів давньогрецької колонізації, безсумнівно, перепишуть історію стародавнього суднобудування», – підсумував Калин Дімітров, директор Центру підводної прхеологіі в Созополі.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ