Про це заявила під час прес-конференції експерт громадської організації «Донбас SOS» із документування порушень прав людини Наталія Мельник, повідомляє Укрінформ.

«У 2014-2015 роках, коли озброєні люди почали заходити на територію закладів, вони пропонували засудженим писати заяви, що вони хочуть вступити в так зване «ополчення». Частина з них погодилась... Як нам розповідають, більшість тоді писала заяви через страх, тому що на території закладів зайшли озброєні люди і невідомого що від них було чекати», – повідомила вона.

За словами Мельник, найбільша кількість залучених, яку вона фіксувала у розмовах з очевидцями, – це 20 осіб з колонії, які приєднались до так званого «ополчення».

Мельник також додала, що з 2015 року місцеві «суди» в ОРДЛО почали перегляд справ українських в'язнів відповідно до власних «кримінальних кодексів». 

«Люди не знають, куди скаржитись на порушення їхніх прав. Зараз там також перебувають люди, які мали б бути звільнені згідно з українським законодавством, у них на руках є ухвали українських судів, що вони мають бути звільнені, але ці ухвали не визнаються, і люди продовжують утримуватись», – додала вона.

Крім того, як зазначила експерт, у місцях позбавлення волі на території ОРДЛО фіксуються і випадки примусової праці.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ