Про це повідомляє РІСУ.

Презентація фільму відбулася минулого тижня у Бурштині, селі Терновиця, Івано-Франківську, днями – у Стрию. Наприкінці січня ‒ відбудеться у Львові.

Автори фільму розповіли, що ідея з його створення належить отцеві Іванові Качанюку, який є парохом села Фитьків Надвірнянського району. «Він є ініціатором музею підпільної Церкви. Знає і про село Терновиця на Тисмениччині, історію церкви села у підпіллі та отців, які там служили  – їх було близько півсотні. Люди у селі були завжди глибоко віруючі – ніхто ніколи нікого не зрадив. У цьому їх унікальність», – розповідає режисер Любов Терлецька.

«Ми мали на меті висвітлити ті події, які відбувалися у нашій Церкві за часів тоталітарного режиму, – додає отець Іван Качанюк, – Особливо, роль мирян УГКЦ у її збереженні, яка недооцінена».

Коли автори фільму розпочали вивчати історію села, виявилося, що воно цілком заселено переселенцями із Закерзоння.

«Тих, хто хотів поділитися своїми історіями – було багато, – каже пані Любов Терлецька, – Початок їх історії ще на тих батьківських землях, з яких, власне, переселилися. Про депортацію ми хотіли лише згадати, а вийшло так, що це перетворилося на цілу першу частину фільму тривалістю 50 хвилин. Закінчується вона тим, що у село запрошують отця Зеновія Кіселевського. Цей священик згуртував людей, дав їм надію, віру. Друга частина фільму буде присвячена, власне, його служінню. Ми хотіли показати цього унікального священика, який пережив репресії, заслання. Плануємо відобразити, як діяла Церква у селі, як формувалися покликання – звідти вийшов отець Іван Репела та сестри-монахині».

Однією з центральних постатей у фільмі «Евакуйовані назавжди» є сестра Марія Євхаристія, яка народилася у Терновиці. Вона роками записує історію збереження віри його мешканцями, серед яких і її родина. Тож сестра виконала роль ведучої сюжетної лінії у фільмі, частково читаючи спогади своєї бабусі, частково зв'язуючи події.

Зі слів авторів, до створення фільму доклалися благочинці. Зйомки фільму відбувалися в Україні і в Польщі.

Ролі виконували актори лялькового театру та діти учасники Студії «Апостол». 

Зазначимо, що депортації українців із Закерзоння тривали впродовж 1941-51 рр. За цей час примусово було переселено більше 500 тисяч українців. У 1947 р. польська влада провела Операцію «Вісла» ‒ етнічну чистку українців з ознаками геноциду.

 

«Вголос»

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ