Про це повідомляє «Укрінформ».

Храм Святого Архистратига Михаїла висотою до 20 метрів із куполом у стилі козацького бароко побудований протягом 3 років на кошти спонсорів - місцевих підприємців. На будівництво пішло 2 млн грн.

Учасниками церемонії стали до двохсот чоловік: місцеві мешканці, представники Харківської ОДА, активісти.

Серед почесних гостей були митрополит Білгородський та Обоянський Іоасаф, а також архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій, єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій, єпископ Дніпропетровський і Криворізький Симеон, архієпископ Полтавський і Кременчугський Федір, єпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Харківський та Богодухівський Митрофан.

Як сказав Патріарх Київський та всієї Руси-України Філарет про значення храму, побудованого на кордоні із країною-агресором, цей храм - форпост української державності: «Храм - свідчення шанування віри батьків, а хто любить батька та матір, той любить і Вітчизну».

«Київський патріархат почав рости після 2014 року, а до цього були гоніння. За роки незалежності в Україні побудовано 4 тисячі храмів УПЦ КП. Це свідчить про те, що українці шанують віру батьків і готові відстоювати свою церкву і свою землю», - зазначив він.

Глава УПЦ КП також висловив надію на позитивне рішення Вселенського патріархату про надання автокефалії українській православній церкві і заявив, що звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу на таку автокефалію підписали також 10 ієрархів УПЦ МП.

«Звернення українських ієрархів до Вселенського патріарха Варфоломія про автокефалію української церкви підписали і десятеро з 80-ти архієпископів РПЦ. Ми очікуємо на позитивне рішення Варфоломія, бо це затвердить Єдину помісну українську церкву, чого так бояться ієрархи РПЦ, які мають намір зберегти своє панівне становище у православ'ї. Якби у нас була автокефалія, Крим був би наш, і окупації Донбасу не було б», - заявив Патріарх Філарет.

У рамках урочистостей Патріарх Філарет нагородив церковними нагородами підприємців, які виділили кошти на будівництво храму, а також привітав із 40-річчям єпископа Харківського і Богодухівського Митрофана і нагородив його орденом Св. Володимира.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ