Про це повідомляє сайт ye.ua.

Наразі Хмельниччина належить до регіонів України з низьким рівнем захворюваності на туберкульоз. Однак лікарі стурбовані нестачею туберкуліну, оскільки можуть виникнути проблеми з діагностикою хвороби.

«Питання полягає в тому, що «туберкулін» не постачається централізовано, цей препарат купують за кошти місцевих бюджетів. Так, у 2017 році туберкулін був закуплений на 74%, але тільки 64,1% дитячого населення області було охоплено туберкулінодіагностикою. Звертаюся до керівників усіх рівнів, щоб при закладанні бюджету виділялося достатньо коштів, аби закупити таких важливий діагностичний препарат, як туберкулін», - каже директор обласного Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич.

За словами медика, через нестачу необхідних препаратів, в області недостатньо проведена імунізація проти туберкульозу. Відтак це загрожує збільшенням кількості хворих на туберкульоз.

«Туберкулінодіагностика залишається єдиним методом раннього вияву туберкульозу у дітей до 14 років. В останні роки в області, як і в Україні, обсяги туберкулінодіагностики недостатньо високі і знаходяться в межах 40-55%. Основна причина такого стану – недостатнє та несвоєчасне виділення з міських та районних бюджетів на закупівлю туберкуліну. Не останню роль відіграють відмови батьків від проведення необхідного обстеження, через невірне розуміння проблеми», - відзначає Яків Цуглев

ІА "Вголос": НОВИНИ