Про це повідомляє ye.ua

Для прозорості виділення земельних ділянок провели жеребкування. Усього, за даними сайту Олешинської ОТГ, було розподілено 26 ділянок різної площі розміром до 2 гектарів.

За словами голови об’єднаної громади Віталія Осядлого, частина учасників АТО отримали свої законні ділянки ще раніше. А після того, як громаді передали із державної у комунальну власність землі за межами населених пунктів, з’явилася можливість надати землю не лише учасникам АТО, але й тим жителям громади, які мали сертифікати на паї, але не мали державних актів на землю.

«Ми виділили понад 40 гектарів землі для учасників АТО, розділили по ділянках і для того, щоб нікому не було образливо, що вони різні, провели жеребкування. Ділянки були різні: десь рілля, ще десь землі залуження. Всі ділянки пронумерували, номерки кинули у скриньку і кожен витягував собі свою ділянку», – розповів Віталій Станіславович.

Після вибору своєї ділянки жителі громади підписувалися у протоколі і писали клопотання до Олешинської сільської ради про передачу земельних ділянок у власність.

Таку ж практику виділення землі планують застосувати і тоді, коли видаватимуть ділянки жителям громади, які мали сертифікати на паї, але не мали державних актів на землю.

«У нас ще є понад півсотні жителів, які мають сертифікати на паї, але не мають державних актів, бо не було землі в наявності. Тому зараз ми, спільно з Держгеокадастром, обираємо зараз поля, які можна виокремити, щоб роздати людям, і будемо проводити жеребкування», – каже Віталій Осядлий.

Нагадаємо, об’єднаним територіальним громадам протягом цього року передадуть землі держвласності у розпорядження. На Хмельниччині землі вже отримали майже три десятки громад. Землями тих населених пунктів, які ще не об’єдналися у громади, й надалі розпоряджатиметься Держгеокадастр.

«Розпоряджатися отриманими землями громади можуть на свій розсуд. Хтось здає в оренду, хтось відведе для пасовища, або інших цілей. Це колосальний ресурс для громади, адже земля – це надходження до бюджету та забезпечення соціальних потреб громади як ось в Олешині, де землі роздали учасників антитерористичної операції. І таких прикладів на Хмельниччині чимало», – зазначив директор Хмельницького ЦРМС створеного за підтримки програми U-LEAD Сергій Яцковський.

ІА "Вголос": НОВИНИ