Відомо, що саме там облаштували криївку троє вояків крайового проводу ОУН «Поділля». Артефакти презентували в Хмельницькому літературному музеї, повідомляє 5 канал.

Замінований бідон знайшли краєзнавці у Старокостянтинівському районі. Біля знахідки було 10 мін та кілька гранат. Знешкоджувати боєприпаси покликали піротехніків.

«Дві розтяжки були, дві гранати на глибині десь сантиметрів 10. Мабуть, з часом грунт десь трошки присипав їх, і міни лежали саме в напрямку схрону», – розповідає краєзнавець Володимир Баршацький.

У бідоні – агітаційні листівки та примірники повстанського часопису «Хрін».

«Головне завдання для них було це – пропаганда, донесення ідей незалежної України до місцевого населення. Вони займалися розповсюдженням листівок, літератури і, якщо вони й мали зброю при собі, то виключно для самооборони», – пояснює директор Хмельницького обласного літературного музею Василь Горбатюк.

У схованці зберігалися й особисті речі трьох воїнів військового підрозділу, підпорядкованого крайовому проводу ОУН «Поділля». За ними й ідентифікували імена. Це Іван Ліщинський, Михайло Чернега та Йосафат Лазорко. Знахідку краєзнавці передали до літературного музею.

«Ця група була частиною Кам'янець-Подільського окружного проводу ОУН, а, зі свого боку, окружний провід входив до складу крайового проводу ОУН Поділля, центр якого знаходився на Тернопільщині», – зазначив директор літературного музею Василь Горбатюк.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ