Про це повідомив кінорежисер Сашко Балабай на своїй сторінці у Facebook.

Зазначається, що на 11-му кінофестивалі Wizz-Art у Львові показали фільм за участі Олександра Баширова - відомого російського актора.

До міжнародної конкурсної програми організатори фестивалю внесли російську короткометражку «Карусель» або «Лалай-балалай» Руслана Братова. Одним із акторів стрічки є Олександр Баширов, який у 2014 році відзначився своїми візитами на Донбас для того, щоб «веселити терористів».

Ще тоді у ЗМІ публікували фото актора на Донбасі в обнімку із терористами. Згідно інформації сайту Миротворець, Баширов спонсорував терористів так званих «ДНР»/«ЛНР». Відомий за такими фільмами як «Асса», «Штрафбат», «Ленінград», «Груз 200».

Тепер же користувачі соціальної мережі Facebook обурюються таким кінопоказом та реакцією самих організаторів, які на зауваження відвідувача просто відповіли, що не мають часу і не розуміють про що мова. 

Зазначимо, що Wizz-Art — це щорічний міжнародний фестиваль короткометражних фільмів у Львові. Фестиваль започаткований мистецькою формацією Wiz-Art, яка була заснована у 2008 році. Під цю подію команда кожного разу обирає нову тему, яка є актуальною для суспільства, і працює над оригінальним візуальним оформленням.

Згодом у прес-службі фестивалю заявили, що «є свідомими тих подій, що відбуваються в країні, мають проукраїнську позицію і просять вибачення».

«Кінофестиваль Wiz-Art протягом 11 років зробив чимало зусиль, щоб українське кіносередовище та Україна розвивалась. Ми говоримо про важливі суспільно-політичні явища, проблеми, які стосуються України в тому числі, і не хочемо, щоб фестиваль став причиною розгортання будь-якої ворожнечі, сепаратистських настроїв чи демонстрував неповагу.

Протягом кількох місяців підготовки до фестивалю наші програмери переглядають чимало фільмів, цьогоріч це 1458 заявок з усього світу. Тобто варто пам'ятати про людський фактор: із великого потоку фільмів наші відбірники все ж могли проґавити один кадр, в якому з'являється російський актор Олександра Баширов.

У фільмі він грає епізодичну роль негативного персонажа і з'являється на 7 секунд.
Сам фільм «Карусель» Руслана Братова є дебютним фільмом режисера і, на нашу думку, є гострою сатирою на події в Росії, карусель безглуздя, в якій застрягла людина, і яка не може зупинитись.

Тим не менше, фестиваль є свідомим тих подій, що відбуваються в країні, має проукраїнську позицію і просить вибачення. Надалі плануємо надавати кожен російський фільм, що має шанс потрапити у програму, на ретельну перевірку, щоб уникнути подальших непорозумінь», - йдеться в офіційному коментарі фестивалю Wiz-Art.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ