[media=113205,113207,113208,113210] 

Ця виставка є складовою частиною щорічного екомарафону «Збережи ялинку!», організованого Яворівським НПП і є однією із вагомих еко-просвітницьких акцій, покликаних сприяти підвищенню рівня екологічної свідомості та формуванню екологічної і патріотичної культури молодого покоління.

У кабінеті змінних виставок Екоцентру Яворівського НПП, де розмістили нову експозицію, відвідувачі мають змогу оглянути сірникові етикетки, які «відкривали» ХХ століття та третє тисячоліття; побачити як горять мокрі сірники; який сірниково-рекламний витвір українських дизайнерів підкорив рекламний світ своєю оригінальністю…

Від часу видання першої етикетки (1829 р.) до сьогодні сірникові мініатюри вражають розмаїттям зображень і представлених тем. Сюжети розповідають про фауну і флору, історію техніки і дослідження космосу, правила поведінки в побуті і природі, визначні події і пам’ятні дати. На сірникових етикетках представлені репродукції творів мистецтва, портрети визначних особистостей, пам’ятки архітектури, культурні об’єкти та ін. Зображення розповідають про виставки і фестивалі, представляють досягнення у різних наукових сферах.

Як окрему тему колекціонери виокремили Новорічно-Різдвяну філуменію – сірникові етикетки й коробки, на яких представлені Новорічна, Різдвяна, зимова тематики, зображені календарі, гороскопи тощо. Найдавніша етикетка, представлена на виставці, знаменує початок ХХ століття. Це етикетка видана австрійською сірниковою фабрикою у 1900 році (з приватної колекції Галини Панахид).

У період 1950-1980-х років на сірниках радянського періоду Різдвяна тематика була відсутня. Але зимово-новорічні теми були представлені як окремими етикетками так і сувенірними наборами сірників. На виставці це проілюстровано експонатами з приватної колекції Любомира Ляха.

З появою в Української сірникової фабрики (1998 р.) з’явилися перші українські сірники з Різдвяною тематикою (1999 р.). Увазі відвідувачів представлені сірникові каркори початку третього тисячоліття на Новорічно-Різдвяну тематику з приватної колекції Віталія Сеника; новорічні серії сірникових коробок 2008–2014 років із приватних колекцій Павла Петринки і Романа Митюка.

Загалом на виставці представлені кілька десятків сірникових етикеток та коробок із Данії, Великобританії, України, Фінляндії, Румунії, Росії, Нідерландів, а також країн, які вже не існують на політичній карті світу – колишньої Чехословаччини та СРСР. Хронологічні рамки представлених на філуменістичній виставці експонатів – від початку ХХ століття до наших днів.

Для ознайомлення відвідувачів з цікавим і розмаїтим світом філуменії львівські колекціонери представили інші цікаві експонати – сірникові коробки різних форм і розмірів; сірники довжиною від 8 до 200 мм, виготовлені з різних матеріалів: дерева, воскованого паперу, піроксиліну. Цікавим екземпляром виставки є «сірниковий календар», виготовлений і запатентований київською студією графічного дизайну Юрка Гуцуляка.

Автори виставки та дирекція Яворівського національного природного парку запрошують відвідати філуменістичну виставку «З Новим Роком і Різдвом!» та поринути у захопливий світ колекціонування. Виставка триватиме до 31 січня 2016 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ