Про це у коментарі «Вголосу» розповів учасник проекту, генеральний директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий.    

«У період Другої світової війни, після того, як Гітлер і Сталін розділили Польську державу, багато людей опинилися у скрутній ситуації, через що з різних причин вони нелегально перетинали кордон, – розповів Руслан Забілий. – Хтось вирішив втекти від радянської дійсності, хтось навпаки – перебирався на радянську територію… Ця тема й період є малодослідженими, через що цей проект є надзвичайно важливим для нас. Знову ж таки, наявність цифрових копій такого масиву документів значно полегшить роботу архівістів та відвідувачів». 

Завершити роботи планують приблизно за півроку. Працюватиме у проекті 10 фахівців.

«Але це лише початок, – додав Руслан Забілий. – Ми сподіваємось, що проект буде продовжено, адже загалом необхідно оцифрувати понад 60 тисяч архівних справ. Йдеться й про інші фонди».    

Участь у проекті беруть кілька установ: головне управління СБУ у Львівській області, Національний музей «Тюрма на Лонцького», Центр досліджень визвольного руху, а також чеський Інститут з дослідження тоталітарних режимів. До речі, чеська сторона надала усю необхідну техніку для виконання робіт. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ