Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода»

Після того, як 1 березня 2018 року на сесії районної ради голова фракції ВО «Свобода» Володимир Чехут озвучив заяву легіонерів, голова ради Євген Швед доручив вивчити справу контрольній комісії.

Як відомо, 25 лютого 2018 року біля польського пам'ятника на місці спаленого села Гута Пеняцька відбулися заходи за участі польських посадовців. Як зазначає в заяві «Легіон Свободи. Бродівщина», заходи мали антиукраїнський зміст, зокрема, було зачитано лист польського президента, в якому йдеться про «злочини геноциду, вчинені тут українськими солдатами і поліцейськими на службі нацистського Третього рейху і українськими націоналістами, а людей вбивали за те, що вони були поляками».

Ветерани російсько-української війни вважають, що українські посадовці не мали права брати участі в такому зібранні. «Сподіваємося, що належну оцінку польським заявам дасть українська громадськість та влада. Водночас ми вважаємо, що мають відповісти й українські посадовці, які взяли участь в «поминанні поляків, убитих українцями» та з мовчазною згодою слухали ксенофобські заяви щодо українців. Це, зокрема, заступник голови Бродівської райради Віра Підгрушна. Ми вимагаємо відповісти: чому, на чиє запрошення, за чиєю вказівкою посадовці брали участь в заході? Чому ніяк не відреагували на приниження гідності українців, чому не виступили із правдивою версією подій в Гуті Пеняцькій?» – йдеться в заяві.

«Легіон Свободи. Бродівщина» звернувся до голови та депутатів Бродівської райради з вимогою дати оцінку діям заступника голови ради Віри Підгрушної під час заходів у Гуті Пеняцькій.

Нагадаємо, що 24 лютого на території колишнього села Гута Пеняцька Бродівського району, з ініціативи місцевої громади, відбулося вшанування пам'яті жертв окупаційних режимів. Панахида за загиблими відбулось біля хреста, який встановлений у пам’ять про українців, які загинули від рук польського підпілля - директора Ясенівської школи Івана Вавріва та його дружини Софії, священика Мартина Болюти, родини Сікаторських та ще десятки свідомих українців.

Депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» заявляв, що українська влада мала б гостро відреагувати на шовіністичний шабаш поляків у Гуті Пеняцькій.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ