Про це заявила 19 червня 2018 року на сесії Львівської обласної ради депутат від ВО «Свобода» Мирослава Бабінська, виголошуючи депутатський запит. Запит не підтримала більшість депутатського корпусу облради, - інформують у прес-службі Львівської обласної організації ВО «Свобода».

Як зазначила Мирослава Бабінська, нещодавно в Олеську Буського району відбулися громадські слухання щодо збереження національної культурної спадщини, зокрема Олеського замку. Учасники громадських слухань закликали органи державної і обласної влади, громадськість, діячів культури, музейне середовище об’єднати зусилля з метою збереження надбань минулих поколінь.

«Учасники громадських слухань ухвалили резолюцію, яку хочу донести до обласної ради та громади Львівщини. У резолюції, зокрема, звертаються: до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України з в вимогою вжити заходів для збереження цілісного майнового комплексу Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького; до голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина та фракцій політичних партій обласної ради з вимогою відмовитися від ініціативи передачі об’єктів, якими користується Львівська національна галерея мистецтв ім. Б. Возницького, у спільну власність територіальних громад Львівської області. Ці об’єкти повинні бути в державній власності.

Також громада звертається до Міністерства культури, вимагаючи припинити переслідування та цькування авторитетного фахівця, головного хранителя фондів Олеського замку Тетяни Сабодаш; вжити заходів для припинення тиску з боку генерального директора Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького на фахових працівників галереї та поновлення на посаді раніше звільнених фахівців; закликаємо створити незалежну комісію з фахових фондових музейних працівників України (за умови громадського контролю) з метою перевірки збірки відділу Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького – Олеського замку та його фондосховищ; до начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області Валерія Середи – звертаємося щодо об’єктивного розслідування фактів зникнення експонатів Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького», - йдеться в депутатському запиті.  

ІА "Вголос": НОВИНИ