Про це у коментарі «Вголосу» повідомив селищний голова Підкаменя Богдан Бутинський.

З цього приводу депутати селищної ради, 2 квітня, одноголосно ухвалили звернення до органів влади,  вимагаючи  зважати на думку органу місцевого самоврядування, перш ніж розпоряджатися землями територіальних громад.

Депутати нагадують, що 20 березня 2018 року на сесії Львівської обласної ради було розглянуто низку проектів рішень щодо права власності на земельні ділянки, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна спільної власності територіальних громад Львівської області, зокрема й Підкаменя.

«Рішенням Львівської обласної ради № 642 та 641 управлінню майном спільної власності облради надано дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок по вулиці Нагірна, 11 та по вулиці Отця Методія,11.

Підкамінську селищну раду не поінформували про наміри обласної ради прийняти у комунальну власність обласної ради земельні ділянки, які належать Підкамінській територіальній громаді», - йдеться у зверненні депутатів.

Обранці наголошують: Земельний кодекс України (стаття 83) передбачає,  що у комунальній власності перебувають землі, які належать на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст.  

«Земельним кодексом України (статті 8, 83, 86, 88, 122) чітко визначено, що районні, обласні ради можуть бути розпорядниками земель, які знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст на  території відповідно району, області, об'єднаних ними на договірних засадах.

Закон передбачає єдиний спосіб формування та розпорядження земельними ділянками спільної власності територіальних громад, а саме - на підставі нотаріально посвідченого письмового договору між відповідними територіальними громадами», - йдеться у зверненні.

Депутати Підкамінської селищної ради просять дати оцінку зазначеним рішенням обласної ради та враховувати думку територіальної громади при розпорядженні земельними ділянками територіальних громад і оформляти таку документацію згідно з чинним законодавством.

Нагадаємо, що голова фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді Олег Панькевич звернувся до прокурора Львівської області та в територіальне управління НАБУ з проханням перевірити законність певних «земельних» рішень Львівської обласної ради. На думку Панькевича, надання дозволу на виготовлення землевпорядної документації та її затвердження, надання ділянки у постійне користування є винятково компетенцією органів місцевого самоврядування базового рівня  - сільських, селищних та міських рад, а не обласної ради.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ