Про це повідомляють Зерна істини.

На цьому зібранні місцеві жителі повинні визначитися із тим, чи доцільне таке будівництво і погодити чи не погодити волинському ТзОВ «Вотерструм» дозвіл на розроблення детального плану території земельної ділянки для розміщення вищезгаданого об`єкта.

Втім, забігаючи наперед цієї події, можна вже припустити, що розмова з інвестором буде напруженою. Адже, судячи із жвавої дискусії, яка розгорілася у соцмережах навколо заданої тематики, можна зробити висновок, що люди не у захваті від такої ідеї.

«Питав думку енергетиків з цього приводу. Кажуть, що ГЕС потужністю 200-250 кВт, то взагалі ні про що. Цієї потужності хватить для близько 30 господарок. Єдина доцільність від будівництва такої ГЕС, то доходи від зеленого тарифу. Але тоді постає питання чи вартує будувати дамбу, нищити річку і екологію заради того щоби дати заробити одній фірмі?» – розмірковує користувач соцмереж Віталій Біловус.

А ось львівський активіст Ростислав Романишин, який активно займається темою будівництва міні-ГЕС на Дністрі, чітко зазначає, чому не можна дозволяти таке будівництво: «Ділки будують міні-ГЕС і за це отримують з бюджету (з нашої кишені тобто) свого роду дотації «зелений тариф». Виходить що ми двічі платимо за електроенергію і ще знищуємо річку. В результаті прості люди ошукані і ріка перетворюється на мережу калабань. У посушливі роки ГЕС буде скидати воду коли їй вигідно і нижче по течії знизиться рівень грунтових вод».

Тим часом, судячи з інформації на сайті Мінекології та Розпорядження голови Миколаївської РДА Андрія Коса №369 від 5 червня 2018 р. «Про розроблення детального плану території для будівництва мікрогідроелектростанції ТзОВ «Ватерструм», ще одне подібне будівництво на теренах Миколаївщини заплановане у Липицях (Гірська сільська рада) і це вказує на те, що у ТзОВ «Вотерструм», на Миколаївський район, схоже, серйозні плани.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ