Депутат Миколаївської міської ради від ВО «Свобода» та один з організаторів конкурсу Михайло Галущак відвідав миколаївську ЗОШ №1, де вручив Христині Гуменюк за зайняте 1 місце призи від видавництв «Астролябія» та «Літопис УПА». Призи іншим переможцям передані через Відділ освіти Миколаївської РДА.

Під час вручення Михайло Галущак зазначив, що цей конкурс проводиться 4-тий рік поспіль. «З початком російсько-української війни питання популяризації української мови набуло особливого значення, адже збройний конфлікт є там, де не було нашої мови. Відтак ми маємо всіма можливими методами і всюди її підтримувати», – наголосив свободівець.

Призерами конкурсу стали:

1 місце – Анастасія Щур (с. Рудники), Христина Гуменюк (м. Миколаїв, ЗОШ №1)
2 – Олег Гусак (с. Більче)
3 – Роман Прокоп'як (с. Станківці), Тетяна Ярема (с. Березина)

Організатори конкурсу Миколаївська районна організація ВО «Свобода» та районна газета «Громада» висловлюють подяку всім учням, які подали свої твори.

Публікуємо уривки з творів переможців:

Анастасія Щур:

«Я горджуся, що Львівщина є україномовною, і вважаю, що в цей час, коли до нас приїжджають російськомовні переселенці, які втікають від війни, ми маємо особливо пильно стежити за своєю мовою. Ми не можемо засуджувати цих людей, але наше завдання – нести українську мову гордо й демонструвати, яка вона жива та органічна. Колись люди, які наперекір режимам розмовляли та писали українською, могли потрапити за ґрати, і все одно знаходилися герої, які відкрито й сміливо відстоювали рідне слово. Це Тарас Шевченко, Леся Українка, Уляна Кравченко, Іван Франко, Оксана Забужко… Нині такими героями можемо стати й ми. Наперекір російській пропаганді, яка стверджує, що української мови не існує, ми мусимо голосно заявити про себе.

Адже українська мова – це зброя у війні з будь-яким ворогом!»

Христина Гуменюк:

«Українське суспільство, як і будь-яка інша нація, не може існувати без мови. Її занепад призводить до загибелі народу. Не забуваймо вислову видатної української письменниці Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову».

Наша мова – одна з найкрасивіших, наймелодійніших у світі. Ми повинні пишатися, що можемо вільно розмовляти нею! Не засмічуймо її суржиком, викидаймо його з нашого мовлення! Адже воїни на Сході борються за те, щоб не тільки нашу землю, а й рідне слово знову не поневолили!»

Нагадаємо, що конкурс був оголошений до Міжнародного дня рідної мови (21 лютого).

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ