Про це у коментарі кореспонденту «Вголосу» розповів кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту українознавства імені Івана Крип'якевича НАН України Микола Посівнич.

«Ця ідея вже давно нуртує у націоналістичному середовищі Львівщини. Зокрема, сестра видатного сотника Марія Смолій плекає ідею, аби біля школи у с. Сороки-Львівські постав пам'ятник одному із найвидатніших вихідців із цього села, сотнику УПА Михайлові Дуді», – зазначив він.

За словами Миколи Посівнича, ініціативна група небайдужих спочатку має на меті оголосити конкурс для митців на ідею проекту. Сам проект має включати  як спорудження монумента, так і облаштування прилеглої території.

«Сподіватимемось, зокрема, на кошти меценатів. До слова, спорудження такого пам'ятника коштуватиме від 600 тисяч грн. Монумент хотіли б бачити готовим ще цьогоріч. Проте все залежить від фінансування», – резюмував він.

Зазначимо також, 1 січня, у межах урочистих заходів з нагоди 109-ої річниці від дня народження голови Проводу ОУН, Героя України Степана Бандери одного з найвидатніших командирів УПА Михайла Дуду «Громенка» нагородили Золотим Хрестом Бойової Заслуги. Нагороду передали на зберігання сестрі Марії Смолій.

Довідка:

Михайло Дуда («Громенко», «Зиновій»; народився 12.11.1921 р. у с. Сороки-Львівські Пустомитівського р-ну Львівської обл. Загинув 7.07.1950 р. біля с. Танява Болехівської міськради Івано-Франківської обл.). Член Юнацтва ОУН із 1937 р. В УПА від квітня 1943 р. Командир першої сотні УПА, організатор та вишкільник СКВ у Перемиському надрайоні ОУН, командир сотні УПА «Ударник-2» Перемиського куреня. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ