Про це у коментарі кореспонденту «Вголосу» розповіла начальник відділу охорони історичних пам’яток департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Ганна Харун.

За її словами, упродовж 2009-2012 років тут за обласні кошти замінили верхівку дзвіниці, відновили дахи, зняли для реставрації скульптури Пінзеля. Тоді, зокрема вдалося, вивести 56-метрову дзвіницю з аварійного стану. Проте упродовж минулих років з обласного бюджету виділяли від 300 до 800 тисяч грн. Цих коштів, за словаминачальника відділу, було замало для відновлення такого об'єкту, тому процес реставрації затягнувся.  

«У 2017 році це об'єкт подали на міжнародний проект «Транскордонний паломницький маршрут як інструмент промоції спільної історико-культурної спадщини в українсько-польському прикордонні». Він отримав перемогу, – зазначила Ганна Харун. – Ми виграли 24 млн грн для реставрації пам'ятки та облаштування малої туристичної інфраструктури навколо монастиря».

Вона уточнила, що у межах реалізації проекту планують повністю відновити дзвіницю монастирського комплексу, фасади, інтер'єр, пам'ятки, аби пристосувати цю будівлю для діяльності центру паломницького туризму. Також виконати зовнішні роботи – облаштувати парк, оглядовий майданчик та встановити інформаційні таблиці для туристів. Проект реалізовуватимуть упродовж 2018-2020 року.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ