Таким чином, зусиллями дирекції Рівненської АЕС та громадських організацій музей партизанської слави отримав нову домівку.

Напередодні, в 65 річницю з дня смерті М. Кузнецова (життя розвідника трагічно обірвалося в ніч з 8 на 9 березня 1944 року під Львовом), в місті, що носить ім’я героя, біля стели пам’яті жертв Другої Світової війни зібралися десятки людей, серед яких ветерани війни та праці, жителі міста, гості зі Львова, Рівного та з Уралу (батьківщини розвідника), галицькі скаути.

Вшанування пам’яті розвідника проводиться рівненськими енергетиками вже понад 25 років, з часу створення музею. Громадську панахиду організовує Рада музею, організатори наголошують, що дана акція не має партійного забарвлення.

В першу чергу присутні вшанували пам’ять Т. Г. Шевченка, поклали квіти до пам’ятного знаку, що знаходиться перед Інформаційним центром, пролунали виступи ветеранів та гостей.

Оплесками мешканці Кузнецовська зустріли інформацію про те, що зусиллями підприємства Львівської обласної ради “Доля” та Федерації Скаутів “Галицька Русь” завершено реконструкцію пам’ятника на могилі розвідника на Пагорбі Слави у Львові. Рішенням влади Волинської області виділені кошти на впорядкування музею партизанської слави в урочищі Лопатень – місці стоянки загону Д. Медведева.

Дана скоординована робота органів державної влади та громадських організацій спрямована на виконання Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.», Указу Президента України, «Про підготовку до відзначення 65-ої річниці Перемоги...», розпорядження Уряду України «Про заходи щодо підготовки та відзначення 65-ої річниці визволення України від фашистських загарбників...».

На жаль, не обійшлося без провокації - поведення панахиди не сподобалося нечисельній групі прихильників Української народної партії, які заблокували вхід до Інформаційного центру, в дні Великого посту вигукували образи на адресу ветеранів та погрожували знести памятник жертвам Другої Світової війни.

До втручання працівників міліції справа не дійшла з огляду на співвідношення кількості учасників панахиди та їх не надто обтяжених культурою опонентів.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ