Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода»

У слуханнях взяли участь: голова фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді Олег Панькевич, екс-директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького Лариса Разінкова-Возницька, головний хранитель фондів Олеського замку Тетяна Сабодаш, селищний голова Анатолій Триндюк, депутат Буської міської ради від ВО «Свобода» Наталія Сервило, свободівка Галина Кондратюк, музейники, громадськість.

Учасники громадських слухань висловлювали стурбованість станом збереження національної культурної спадщини, зокрема Олеського замку. За їхніми словами, свого часу відновлення Олеського замку та створення музейного комплексу на його базі зусиллями Героя України Бориса Возницького позитивно вплинуло на розвиток селища та громади. Однак зараз вони стали свідками деструктивних кроків нового керівництва Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Возницького, а також представників влади, які ставлять під загрозу збереження та розвиток музею. Також громада обурена цькуванням відомого музейника та авторитетної особи, головного хранителя музею-заповідника «Олеський замок» Тетяни Сабодаш, котра понад сорок років працює в Олеському замку, зокрема працювала під керівництвом Бориса Возницького, який їй беззастережно довіряв. 

Олег Панькевич у своєму виступі повідомив, що вже не вперше відбуваються спроби заволодіння об’єктами історико-культурної спадщини, які перебувають у користуванні Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького, - музейними комплексами Підгорецького, Олеського та Золочівського замків.

«У Львівській облраді на звернення директора галереї Тараса Возняка намагаються  оформити право спільної власності Львівської обласної ради на вищезгадані об`єкти. Очевидно, керівництво Львівської обласної ради дбає не про збереження замків Львівщини, а про те, як їх оформити в комунальну власність та продати. Ми змушені були звернутися в антикорупційні та правоохоронні органи, аби вони не допустили заволодіння державним майном, а саме музейними комплексами Підгорецького, Олеського та Золочівського замків», - зазначив депутат.

Учасники громадських слухань ухвалили резолюцію, в якій звернулися до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України з в вимогою вжити заходів для збереження цілісного майнового комплексу Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького; виділити кошти для проведення комплексу протиаварійних робіт на об’єктах Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького, зокрема, в Олеському замку; вжити заходів для відновлення та збереження об’єктів культурної спадщини. Також вони звертаються до голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина та фракцій політичних партій обласної ради з вимогою відмовитися від передачі об’єктів, якими користується Львівська національна галерея мистецтв, у спільну власність територіальних громад Львівської області.  

Також вони звернулися до Міністерства культури, закликаючи припинити переслідування та цькування авторитетного фахівця, головного хранителя фондів Олеського замку Тетяни Сабодаш; вжити заходів для припинення тиску з боку генерального директора Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького на фахових працівників галереї та поновлення на посаді раніше звільнених фахівців.

ІА "Вголос": НОВИНИ