Про це повідомляє прес-служба ВО «Свобода»

У відкритті взяли участь автор виставки, молодший науковий співробітник Науково-дослідного інституту українознавства Михайло Галущак, заступник Голови ВО «Свобода» з питань національної пам’яті Олег Панькевич та сільський голова с. Голубиці Любов Крутяк.

Олег Панькевич подякував організаторам виставки та всім, хто цікавиться українською історією. «Нація, яка не вивчає свою історію, не зберігає національну пам'ять, приречена на поразки та помилки. Українці мають нарешті усвідомити, що ніхто не збудує нам державу, окрім нас самих. Маємо продовжувати боротьбу за справедливість, за соціальні та національні права», - зазначив Олег Панькевич. Він також нагадав, що свободівці у Львівській обласній раді ініціювали ухвалення звернення до центральних органів влади про визнання України правонаступницею УНР, тобто визнання сторіччя української державності.

Історик та учасник російсько-української війни Михайло Галущак провів екскурсію для перших відвідувачів експозиції. «Сьогоднішня війна з Росією - це, у певній мірі, відгук події Української революції 1917-21 рр. На полі почесних поховань на Личаківському цвинтарі є могили вояків Галицької Армії, Української повстанської армії, Дивізії «Галичина» та учасників сучасної російсько-української війни. Якщо одне покоління не вирішує проблеми, які на нього покладені - ці проблеми нікуди не зникають, вони. просто, переносяться на наступне покоління. Якщо б ми зберегли державу сто років тому - можливо, у нас не було б сьогоднішньої війни з Росією. Історія вчить нас бути відповідальними», - зазначив Михайло Галущак.

Раніше, виставку презентували і в інших населених пунктах Львівщини, зокрема і у Львові.

Зазначимо, що головним ворогом ЗУНР була Польща, яка воювала проти галичан у 1918-19  рр. Польська окупація західноукраїнських земель тривала до 1939 р.

ІА "Вголос": НОВИНИ