Про це у коментарі кореспонденту «Вголосу» розповіла в.о. директора департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук.

За її словами, пам'ятку у свій час спотворили. Реставрувати її почали у минулому році. Роботи тривали і у зимовий період також. 

«Там виконали вже 80% робіт. Повністю замінювали гонтове покриття, реставрували фасад. У кінці липня – на початку серпня вже пануємо її завершити і здати в експлуатацію», уточнила чиновниця.

Також вона додала, що кошти на реставрацію виділяли з обласного бюджету, також з Буської міської ради. В цьому році мають здійснити і благоустрій території. Загальна вартість реставрації – близько 1,8 млн грн з різних джерел фінансування.

До слова, на Львівщині після реставрації цього року планують відкрити й інші пам'ятки архітектури: церкви в с. Лоні та в с Глиниця, а також у Дрогобичі.  

Довідка:

Церква Св. Параскеви, побудована з соснових брусів у 1708 році, є не лише унікальною історичною, а й архітектурною пам'яткою. У 1963 році їй офіційно надано статус пам'ятки архітектури. У церкві св. Параскеви відправляв богослужіння батько майбутнього Президента ЗУНР Євгена Петрушевича о. Омелян Петрушевич.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ