Про це під час науково-практичної конференції з міжнародною участю «Медико-соціальні аспекти наслідків Чорнобильської катастрофи через 30 років» повідомила головний лікар Львівського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення Тетяни Пошивак, передає кореспондент «Вголосу».

За її словами, якщо за станом на 1 січня 1987 року в області проживало 87,6% ліквідаторів, то нині – 31,5%.

«За станом на 1 січня цього року на Львівщині проживає майже 9 тисяч людей, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Найбільша кількість ліквідаторів – 3 тисячі 857 осіб (53,8%), 609 евакуйованих (8,5%), 1 тисяча 117 переселених (15,5%) і 1 тисяча 587 дітей (22,1%). Частка фактично здорових людей серед ліквідаторів знизилася з 70% у 1987 році до 6% нині», – зазначила Тетяна Пошивак.

Водночас головний лікар розповіла, що найвищі показники захворюваності серед потерпілого від катастрофи дорослого населення торік зафіксовано в Самбірському, Пустомитівському районах та місті Бориславі, найнижчі – у Сколівському, Бродівському та Радехівському районах.

Найчастіше чорнобильці скаржаться на хвороби крові та системи кровообігу, ендокринної системи, органів травлення, уроджені аномалії.

Як писав «Вголос», сьогодні українці відзначають 30-ту річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС.

З якими проблемами доводиться стикатися чорнобильцям нині, читайте в нашому матеріалі «Подарунки» від Президента чорнобильцям, або Як нині виживають ліквідатори».

ІА "Вголос": НОВИНИ