Подібних явищ на Червоній планеті виявилося у десятки разів більше, ніж раніше припускали дослідники, про це опубліковано в журналі Icarus.

Загадкові темні лінії на поверхні Марса свідчать, що на планеті часто виникають невеликі урагани, так звані «пилові дияволи», діаметр яких складає приблизно 100 метрів і тривають вони декілька хвилин. Через малі розмірів їх майже неможливо побачити з орбіти, що заважає з’ясувати, як часто вони виникають. Тепер же дослідники простежили вплив «пилових дияволів» на локальний клімат різних куточків Марса, що дозволило їм підрахувати кількість таких бур.

Як пояснюють вчені, поява або проходження «пилового диявола», тою чи іншою ділянкою поверхні планети призводить до того, що атмосферний тиск різко знижується, а швидкість і напрямок руху вітрів над цією ділянкою помітно змінюються.

Ці зміни, у свою чергу, відбиваються на погоді і кліматі, що дозволяє використовувати спостереження за коливаннями тиску і характер руху вітрів для оцінки числа вихорів на поверхні Марса.

Дослідники проаналізували знімки поверхні, отримані зондом MGS і його «спадкоємцями», а також виміри барометрів та інших кліматичних наукових приладів, встановлених на спусковому модулі «Фінікс» і на марсоході Curiosity.

Як показали ці розрахунки, пилові вихори з'являються на поверхні Марса приблизно в 10 разів частіше, ніж раніше думали вчені. Кожен день на Марсі може одночасно існувати кілька мільйонів «пилових дияволів», діаметр яких становить близько 10-20 метрів, а не 100 метрів, як передбачалося раніше. Фактично, на кожному квадратному кілометрі поверхні Марса повинен існувати хоча б один подібний вихор.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ