На поверхні Марса можна було спостерігати сяйво, яке стало найпотужнішим за всю історію спостережень за планетою. За словами вчених, воно виявилося в 25 разів сильнішим та яскравішим за ті, що фіксувалися раніше. Про це пише ТСН із посиланням на Science Alert.

Такі сяйва чимось схожі на звичні північні сяйва на Землі, однак не є такими у повній мірі. Співробітник університету Колорадо в Боулдері (США) Сонал Джаін розповів, що Марс не має сильного магнітного поля. Тому частинки викиду поглинаються всією його атмосферою, розігрівають її, змушуючи розширюватися і позбавляючи численної концентрації поблизу полярних областей.

Також під час нинішнього сяйва марсоходом Curiosity було зафіксовано рекордне значення приповерхневої радіації, що в подальшому може стати серйозною загрозою для майбутніх колонізаторів планети. Один із дослідників з марсоходу Дон Хасслер пояснив, що люди повинні будуть десь ховатися, якщо в момент аналогічного спалаху знаходитимуться на поверхні Марса. І зазначив, що такі явища, як це, дуже корисні для наукових досліджень і вивчення можливих ризиків.

На щастя для нас, земне північне сяйво не тільки абсолютно нешкідливе, але й неймовірно красиве. І одні з найяскравіших прикладів цього можна регулярно спостерігати в небі над Фінляндією. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ