Про це повідомив голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов.

«Тилігульський лиман оживає! Минулого року його нарешті було поєднано з Чорним морем. Як і очікували, за 4 місяці рівень води піднявся на 70 см. Солоність лиману впала на третину. Тож сюди потрохи повертаються птахи та риба», — підкреслив голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов.

Зазначимо, лиман і море з’єднали у грудні минулого року. За словами Максима Степанова, це було необхідно зробити для «оздоровлення» водойми, адже побудовану за радянських часів споруду засипало піском та замулило.

«Загалом, проблеми з Тилігулом почалися кілька десятків років тому. Прісні ріки пересихали, а канал, що єднав водоймище з морем, замулило. Через це лиман почав міліти, а рівень солоності води тут став вдвічі більший, ніж у Чорному морі. Минулого року ми вирішили проблему з нестачею коштів на порятунок лиману, зробили шлюз, буну та почали наповнювати його водою! І це ще не все. Реконструкція каналу продовжується. Гроші є — проект фінансується з обласного та державного бюджетів», — наголосив Максим Степанов.

Нагадаємо, Тилігульський лиман розташований на території Одеської та Миколаївської областей. Його довжина складає близько 60 кілометрів. Територія Тилігульського лиману охороняється згідно з постановами Рамсарської конвенції (Конвенція про водно-болотні угіддя). Дно лиману подекуди вкрите чорним мулом, що має лікувальні властивості. На пересипі лиману та прилеглій акваторії створено орнітологічний заказник місцевого значення «Тилігульський пересип», в середній частині лиману – орнітологічний заказник загальнодержавного значення «Коса Стрілка».

ІА "Вголос": НОВИНИ