Про цю ситуацію у розмовній студії «Правди.Наживо» говорили із екологом Аллою Войцехівською.

«Збираються відходи з одного місця – і просто переносяться в інше. І тут не потрібно перекладати відповідальність з міського голови. Він переклав ці обов’язки на обласну адміністрацію, відповідно – він повинен і відповідати. Керівник департаменту житлово-комунального господарства запевняв, що питання з усіма перевізниками вирішене, всі дотримуються правил та вивозять сміття на полігони. Але ми бачимо, що насправді – не так. Контролю за цими перевізниками немає, відходи опиняються на не належній для цього території», – обурилась вона.

А ситуація із будівництвом заводу, який міг би вирішити такі проблеми, залишається нестабільною. Цього разу вона змінилась наприкінці грудня. За словами еколога, спершу, згідно з технічним завданням на ТЕЦ-2 планували побудувати сміттєспалювальний комплекс. Згодом у проектній документації – сміттєпереробний завод. Зараз же під станцію для знищення відходів виділили взагалі нову ділянку:

«Вже в останній декаді грудня міська рада прийняла рішення, яким скасувала вже всі оці попередні завдання, оці договори, які були укладені на 5 млн гривень. Тепер ділянку виділили на території очисних споруд на вулиці Пластовій і для цього потрібно нові технічні завдання та договори».

На думку Алли Войцеховської, такі дії потребують ретельної перевірки правоохоронними органами.

«Правоохоронні органи мають просто перевірити використання тих коштів, які були потрачені на ці всі технічні завдання, якими передбачувалося саме будівництво сміттєспалювального, сміттєпереробного заводу», – підкреслила вона.

До слова, з 1 січня до закону «Про відходи» надійшла нова правка, згідно з якою непероблений непотріб не можна захоронювати.  Відтак сміття потрібно сортувати.

«Повинні бути затверджені регіональні плани поводження з відходами. І отут вже потрібно, аби була розроблена логістика збору та перевезення сміття. У Львові є спеціальні контейнери, але мотивації у людей  немає. Тому що приїжджає сміттєвоз, скидає все докупи і вивозить на один полігон», – додала еколог.

До слова, уже до 8 листопада 2018 року в кожній області має бути розроблений регіональний план поводження з усіма видами відходів.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ