Про це на своїй сторінці у Facebook написала віце-спікер Верховної Ради, представник в гуманітарній підгрупі мінського процесу Ірина Геращенко.

«Україна виступає категорично проти втягування дітей в конфлікт, ми маємо десятки фактів залучення підлітків бойовиками до роботи на блокпостах, а російські сайти і газети друкують численні репортажі про воєнізовані табори для підлітків, де дітей з окупованих територій муштрують на майбутні війни», -  зазначила Ірина Геращенко. В доповіді ПАРЄ вона розповіла про підлітків, яких з вересня минулого року бойовики утримують в полоні начебто за «диверсії».

З її словами від початку війни на Донбасі постраждало щонайменше 1700000 дітей по обидві боки лінії зіткнення. За час військової агресіі щонайменше 68 дітей загинуло, поранено 186. «Якщо говорити про характер поранень, то це жахливі історіі- діти страждають від обстрілів і мін, ми маємо кілька страшних випадків, коли дітям апмутовано всі кінцівки , руки і ноги, через підриви на мінах. Ми дякуємо нашим колегам і партнерам з інших країн, де ці діти зараз проходять реабілітацію і протезування», - зазначила Геращенко.

Вона також додала що до сих пір залишаються невирішеними питання перевезення кількох будинків для дітей з важкими діагнозами, лежачих дітей, яких Україна не встигла евакуювати в 2014 році.  Через війну на Сході України 1937 дітей залишилися сиротами.

«Як українська влада бачить вирішення цих проблем? Перше - ми привертаємо увагу до порушення прав дітей на окупованих територіях на всіх міжнародних майданчиках. Друге - наполягаємо на доступі міжнародних гуманітарних організацій до окупованих територій. Третє - сприяємо програмам реабілітації і протезування дітей. Четверте -: програмах реінтеграції Донбасу, ключову роль влада відводить відновленню саме освітніх і гуманітарних об'єктів. Під час візиту на Донбас ми побували в школах, які зараз реставруються і відбудовуються по програмі перерозподілу коштів( виділенні 4 млрд грн на Донецьку і Луганську області). П'яте - ми підтримуємо програми навчання дітей і молоді з окупованих територій в українських вузах. Ми за інтеграцію молодих українців в суспільне життя», - зазначила Геращенко.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ