За словами Родченкова, допінгова система на Іграх-1980 була схожою на ту, що пізніше використовувалася в Сочі-2014, але в той же час існували відмінності.

Він стверджує, що Геннадій Марков, заступник начальника Держкомспорту зі спортивної медицини та допінг-контролю, займався підміною допінг-проб.

«На початку 80-х найпопулярніші стероїди не можна було виявити. Це були станазолол, орал-турінабол і тестостерон. Багато спортсменів використовували ці та інші речовини.

Я не працював у лабораторії на Іграх-1980, але з'явився в ній трохи згодом. Коли я прийшов в лабораторію в 1985-му, існувала система подачі неправильних відомостей про позитивні тести для захисту спортсменів, які застосовували допінг.

КДБ часто бувало в лабораторії, щоб допомагати під час великих змагань. КДБ допомагало міняти брудні проби на чисті.

На Іграх-1988 Сеулі ми робили тести перед змаганнями, щоб переконатися в тому, що екзогенний тестостерон пішов з організму», – розповів Родченков.

Колишній полковник КДБ Володимир Попов, який проживає в Канаді з 1995 року, повідомив, що підготовка до використання допінгу на Іграх-1980 почалася в 1978 році, коли Марков почав працювати на КДБ. Співробітник КДБ Борис Паркін в Москві-1980 року був антидопінговим інспектором і займався підміною проб на змаганнях. Після завершення змагань він отримав орден Червоної Зірки.

Відзначимо, що на Іграх в Москві не було взято позитивних допінг-проб.

Нагадаємо, що після свідчень Родченкова, МОК заборонив Росії під своїм прапором виступати на Олімпіаді-2018.У Пхенчхан росіяни поїхали в статусі нейтральних атлетів. І знову попалися на допінгу. Керлінгіст Олександр Крушельницький, який разом зі своєю дружиною виграв «бронзу», був позбавлений медалі через вживання заборонених препаратів.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ